Jakie prozdrowotne substancje zawiera czosnek?
Jak już wspomnieliśmy we wstępie, warzywo to zawiera w sobie liczne związki aktywne biologicznie. Jeśli chodzi o witaminy, regularne spożywanie czosnku dostarcza organizmowi sporej dawki kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B1. W roślinie nie brakuje także minerałów. Świeże główki czosnku są skarbnicą magnezu, żelaza, potasu, fosforu, chromu oraz siarki, która odpowiada za ich charakterystyczny smak i zapach.
Pozostałe substancje znajdujące się w czosnku to:
-
flawonoidy,
-
saponiny,
-
glikozydy siarkowe,
-
fitosterole,
-
karotenoidy,
-
związki cukrowe.

Korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto jeść czosnek?
Właściwości tego warzywa poznano i doceniono już w starożytności. Jako pierwsi rozpowszechnili go Chińczycy. Niedługo potem spożywanie czosnku stało się popularne w basenie Morza Śródziemnego, zwłaszcza w starożytnej Grecji, Rzymie oraz Egipcie. Na polskie ziemie roślina ta dotarła dopiero w średniowieczu, a więc stosunkowo późno. Szybko jednak odkryto, że jest doskonałym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów korzystnie oddziałujących na układ pokarmowy, naczynia krwionośne oraz drogi oddechowe. Właśnie dlatego warto włączyć czosnek do codziennej diety. Jeśli nie możesz jeść świeżych ząbków, możesz sięgnąć po apteczne suplementy z czosnkiem. Preparaty w postaci tabletek i kapsułek doustnych wspierają naturalne mechanizmy obronne, pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu lipidów oraz mają pozytywny wpływ na układ krążenia.
Wsparcie w leczeniu infekcji
Jednym ze związków odpowiedzialnych za działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe jest zawarta w czosnku allicyna. Jest ona jednym z najważniejszych i zarazem najlepiej poznanych składników wchodzących w skład tego warzywa. Substancja ta ma ogromne znaczenie farmakologiczne, gdyż działa jak naturalny antybiotyk. W tradycyjnej medycynie była wykorzystywana przede wszystkim jako środek przeciwzapalny, przeciwgrzybiczny oraz przeciwwirusowy. Za właściwości prozdrowotne i wspomagające leczenie infekcji odpowiada także witamina C. Allicyna wraz z kwasem askorbinowym skutecznie zwalczają chorobotwórcze drobnoustroje obecne w organizmie człowieka, przeciwdziałając w ten sposób rozwojowi chorób wirusowych i bakteryjnych.
Działanie na serce i układ krwionośny
Kolejnym istotnym argumentem, dlaczego warto pamiętać o systematycznym spożywaniu czosnku, jest jego dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wyniki badań klinicznych pokazały, że zawarte w warzywie związki zmniejszają agregację płytek krwi poprzez hamowanie aktywności enzymu katalizującego przemiany zachodzące w obrębie błon komórkowych. Ponadto wykazano, że czosnek prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. To jeszcze nie wszystko. Coraz częściej też zwraca się uwagę na jego właściwości ochronne dla śródbłonka naczyniowego. Znajdujące się w nim substancje rozkurczają naczynia krwionośne, przez co mogą przyczyniać się do spowolnienia tempa zmian chorobowych w tętnicach.
Dobry wpływ na jelita i trawienie
Jeśli do tej pory spożywanie czosnku kojarzyło Ci się głównie z dbaniem o odporność, musisz wiedzieć, że warzywo to znakomicie usprawnia też pracę układu pokarmowego. Już zjedzenie jednego świeżego ząbka doskonale pobudza trawienie i reguluje perystaltykę jelit. Sprzyja też zwiększeniu wydzielania żółci, dlatego warto po czosnek sięgać zwłaszcza w trakcie jedzenia tłustych, ciężkostrawnych potraw. Dodatkowo zawarte w nim związki biologicznie czynne mają istotne działanie hipoglikemiczne oraz przeciwdziałają występowaniu wzdęć.

Jak włączyć czosnek do swojej diety?
Wprowadzenie tego warzywa do jadłospisu jest bardzo proste. Większość osób decyduje się na spożywanie czosnku na surowo, gdyż w takiej postaci zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Możesz jednak wykorzystać go również jako dodatek do kanapek, sałatek, makaronów czy nawet pizzy. Warto pamiętać, że podczas obróbki termicznej allicyna ulega dezaktywacji i traci działanie przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Dlatego, jeśli chcesz zadbać o układ pokarmowy czy drogi oddechowe lub obniżyć ciśnienie krwi, staraj się jak najczęściej zjadać czosnek surowy. Wcześniej możesz pokroić go na drobne plasterki lub przecisnąć przez praskę. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie syropu z czosnku i cebuli. Taki naturalny antybiotyk doskonale sprawdzi się w przypadku chorób dróg oddechowych, łagodząc ból gardła i inne uciążliwe objawy towarzyszące infekcji.
W tradycyjnej medycynie ludowej czosnek wykorzystywano ponadto do przyrządzania zdrowotnych nalewek i naparów. Takie napoje rewelacyjne wzmacniają organizm, regulują ciśnienie krwi oraz pomagają utrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie.
Czy są jakieś przeciwwskazania do jedzenia czosnku?
Chociaż wydawać by się mogło, że spożywanie czosnku jest bezpieczne, to nie wszyscy mogą korzystać z jego dobroczynnego wpływu na organizm. Przede wszystkim nie zaleca się go osobom z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, ostrym nieżytem żołądkowym oraz z niskim ciśnieniem krwi, gdyż związki zawarte w tym warzywie mogą jeszcze bardziej je obniżyć. Szczególną rozwagę powinni też zachować pacjenci przyjmujący na co dzień leki. Mogą one wchodzić w interakcje ze związkami zawartymi w czosnku, dlatego w tej kwestii warto poradzić się lekarza.
Warto też pamiętać, aby zachować umiar w jedzeniu świeżych ząbków. Ich dzienna ilość nie powinna być większa niż pięć-sześć. Duża liczba substancji biologicznie aktywnych zawartych w czosnku może podrażnić delikatną błonę śluzową przewodu pokarmowego, doprowadzając do zgagi i innych uciążliwych dolegliwości trawiennych.
Preparaty z czosnkiem: tradycyjny syrop czy tabletki?
By wzmocnić organizm i wspomóc pracę systemu immunologicznego, warto sięgnąć po tradycyjny domowy syrop z czosnku. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, gdyż wystarczy zmiażdżyć kilka obranych ząbków, a następnie dodać odrobinę miodu i świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Całość należy uzupełnić niewielką ilością wody i dokładnie wymieszać. Alternatywą dla powyższej mikstury są tabletki z czosnkiem, które są bezzapachowe i nie powodują nieprzyjemnego zapachu z ust. W ich składzie poza ekstraktem z czosnku można znaleźć wyciąg z pokrzywy zwyczajnej, tłoczony na zimno olej z nasion wiesiołka, olej z wątroby rekina i witaminę D. Regularne przyjmowanie kapsułek ma dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, drogi oddechowe oraz układ pokarmowy.
Korzystaj z bogactwa natury i bądź zdrów!
Uważany za naturalny antybiotyk czosnek kryje w sobie mnóstwo drogocennych właściwości. Jego regularne spożywanie zwiększa mechanizmy obronne organizmu, niszczy wolne rodniki, a także zapobiega chorobom serca i udarom. Jeśli wiesz już, jakie są najważniejsze zalety tego warzywa, teraz najwyższy czas wprowadzić go do diety. W aptece internetowej Lek24.pl znajdziesz duży wybór produktów z bezzapachowym ekstraktem z czosnku, które pozwolą Ci wzmocnić odporność i cieszyć się zdrowiem przez cały rok.