Z wiekiem ludzie coraz częściej zaczynają szukać sposobów na opóźnienie starzenia się organizmu i utrzymywanie go w zdrowiu. Niektórzy sięgają do dobrodziejstw medycyny estetycznej, inni zaczynają przywiązywać większą wagę do odpowiedniej pielęgnacji, a jeszcze inni skupiają się na odpowiedniej diecie. Odpowiedzią na to, co warto jeść, aby nie tylko opóźnić starzenie się organizmu, ale również zmniejszyć ryzyko powstawania chorób, mogą okazać się antyoksydanty! Te związki chemiczne, nazywane również przeciwutleniaczami mają naprawdę zbawienne działanie - są w stanie poprawić samopoczucie, kondycję skóry, a także usprawniają działanie układu odpornościowego.
Aby dostarczyć organizmowi takiego wsparcia, wcale nie musisz uciekać się do przyjmowania specjalnych leków czy środków. Bardzo wiele naturalnych antyoksydantów znajduje się bowiem w żywności. Wzbogacenie swojej diety w produkty, które zawierają przeciwutleniacze, może sprawić, że Twój ogólny stan zdrowia znacznie się polepszy, a skórą bez oznak starzenia będziesz się cieszyć jeszcze przez długi czas. Gdzie znaleźć antyoksydanty w produktach żywnościowych? Oto nasz poradnik!
Antyoksydanty - co to?
Czym dokładnie są przeciwutleniacze? Jak sama nazwa wskazuje, są to związki chemiczne, które opóźniają lub wstrzymują procesy utleniania. Działają poprzez hamowanie powstawania wolnych rodników tlenowych i ich neutralizację. Uczestniczą również w usuwaniu uszkodzeń wywołanych przez wolne rodniki w organizmie - na przykład naprawiają błony komórkowe. Aby dokładnie zrozumieć, dlaczego powstrzymywanie utleniania jest tak ważne, warto najpierw dowiedzieć się, czym są wolne rodniki.
Czym są wolne rodniki?
Wolne rodniki tlenowe to niewielkie, ale bardzo reaktywne cząsteczki, które ze względu na swoją budowę chemiczną, chętnie wchodzą w interakcje. Tym samym oddziałują na DNA komórek, ich białka oraz lipidy, przez co mogą je znacznie uszkadzać. Wolne rodniki są odpowiedzialne za przyczynianie się do powstawania takich chorób jak cukrzyca, miażdżyca, choroba Alzheimera, Parkinsona, zaćma, choroby nowotworowe czy choroby serca.
Skąd się biorą wolne rodniki? Wytwarzają się w ludzkim organizmie naturalnie. U zdrowej osoby wydzielają się w zwykłych ilościach, a dodatkowo pełnią istotne zadania - są przekaźnikami i regulują niektóre zachodzące w komórkach procesy. Problem pojawia się, gdy wolnych rodników jest zbyt dużo. Prowadzi to do tak zwanego stresu oksydacyjnego, czyli stanu, w którym w wyniku nadmiaru wolnych rodników i ich znacznej przewagi nad dostarczanymi antyoksydantami dochodzi do zaburzeń funkcjonowania komórek, a system obronny organizmu ulega osłabieniu. Uzupełnianie diety w antyoksydanty znacznie zwiększa odporność organizmu, dlatego jest bardzo ważne na przykład podczas sezonu grypowego.
Z czego wynika zbyt duża ilość wolnych rodników w organizmie? Do ich nadmiarowego wytwarzania przyczyniają się:
Gdzie w takim razie znaleźć naturalne antyoksydanty? Omawiamy ten temat poniżej!
Przeciwutleniacze w żywności
Antyoksydanty znajdujące się w żywności można podzielić na kilka grup.
Polifenole
Bywają nazywane najsilniejszymi antyoksydantami. Jest to szeroka grupa związków przeciwutleniających, do których należą między innymi flawonoidy. Można je znaleźć między innymi w ekstrakcie z zielonej herbaty czy produktach sojowych, ale doskonałym źródłem polifenoli będą również fioletowe owoce i warzywa, papryka, porzeczki, kakao, winogrona, nasiona słonecznika, a nawet wino i kawa.
Witamina C
Prawdopodobnie najbardziej znany przeciwutleniacz. Wykazuje bardzo silne właściwości jeśli chodzi o neutralizację wolnych rodników i jest często stosowana w celu wspierania układu immunologicznego organizmu w okresach osłabionej odporności. Do źródeł witaminy C należą między innymi natka pietruszki, acerola, rokitnik, dzika róża, brokuły czy truskawki. Więcej informacji o źródłach witaminy C znajdziesz w tym artykule.
Witamina E
Witamina E jest tym antyoksydantem, który wykazuje najsilniejsze działanie neuroochronne. Regularne dostarczanie produktów bogatych w witaminę E do organizmu pomaga zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera i Parkinsona. Ponadto witamina E ma także działanie przeciwmiażdżycowe i wzmacnia naczynia krwionośne. Jej źródła znajdziesz w olejach roślinnych, ziarnach słonecznika czy migdałach.
Koenzym Q-10
Pomaga w utrzymaniu pięknej, młodej i jędrnej skóry, jednak odpowiednia ilość tego związku w organizmie może również zapobiec chorobom nowotworowym oraz chorobom serca. Na tym jednak zbawienne działanie koenzymu Q-10 się nie kończy, bo ten również pomaga we wspieraniu układu odpornościowego. Koenzym Q-10 znajdziesz w tłustych rybach morskich, wątróbce, chudym mięsie wołowym, brokułach, szpinaku, jabłkach czy mandarynkach. Więcej o koenzymie Q-10 dowiesz się z tego artykułu.
Karotenoidy
Karotenoidy to doskonałe antyoksydanty do wspierania wzroku oraz ogólnego zdrowia oczu. Charakteryzują się one jednak także działaniem przeciwmiażdżycowym i przeciwnowotworowym. Do najlepszych źródeł karotenoidów (w tym witaminy A) należą pomidory, marchew, papryka, bataty, dynia, ale również masło i wątróbka.
Cynk
To minerał, którego obecność w organizmie jest bardzo istotna. Cynk ma wpływ na poprawę odporności, wspieranie procesów regeneracyjnych skóry oraz wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Cynk znajdziesz w pestkach dyni, owocach morza, grzybach, nasionach roślin strączkowych oraz sezamie.
Po naturalne antyoksydanty zdecydowanie warto sięgać, żeby zapewnić organizmowi wsparcie w walce z nadmiarem wolnych rodników. Uzupełnienie diety w przeciwzapalne produkty będzie miało pozytywny wpływ nie tylko na Twoje zdrowie, ale również na zachowanie młodego wyglądu na dłużej.