Witamina C ma ogromny wpływ na zdrowie i odporność organizmu. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania a jej niedobór może być przyczyną szeregu różnych chorób. Wiele osób uważa, że najlepszymi źródłami witaminy C są owoce cytrusowe, w szczególności cytryna. Czy wiesz, że to stwierdzenie nie jest do końca prawdą? Aby dowiedzieć się, gdzie jest najwięcej witaminy C i co należy jeść, aby zadbać o jej prawidłowy poziom w organizmie, koniecznie przeczytaj nasz artykuł!
Witamina C - właściwości
Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy zawdzięcza tę drugą nazwę szkorbutowi - chorobie, którą wywoływał jej niedobór i na którą dawniej cierpieli żeglarze oraz inni ludzie morza bez dostępu do świeżych warzyw i owoców. Jest to ten rodzaj witaminy, której organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować, w związku z czym niezwykle ważne jest to, aby samodzielnie dbać o jej dostarczanie.
Bez witaminy C nie można mówić o odporności. To wie właściwie każdy, jednak badania udowodniły, że przyjmowanie witaminy C podczas choroby nie usprawnia leczenia. Jeśli jednak zadbasz o jej odpowiedni poziom w organizmie wcześniej, skutecznie wesprzesz swój układ immunologiczny, co może Cię uchronić przed przeziębieniem czy chorobą.
Witamina C jest również silnym antyoksydantem. Znaczy to, że chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i dzięki temu zapobiega występowaniu niektórych chorób oraz opóźnia proces starzenia się organizmu. Do innych właściwości witaminy C należą:
-
udział w produkcji kolagenu;
-
wspieranie regeneracji organizmu, gojenie ran, wzmacnianie i uszczelnianie naczyń krwionośnych, hamowanie krwawienia;
-
usprawnienie przyswajania żelaza przez organizm;
-
poprawianie stanu psychiki;
-
obniżanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, co ma ogromny wpływ na prawidłowe działanie układu krwionośnego i pracę serca;
-
likwidacja bakterii powodujących próchnicę zębów.
Jaki owoc ma najwięcej witaminy C?
Wiele osób na pytanie o to, co ma najwięcej witaminy C, odpowiedziałoby “to proste - cytryna”. Okazuje się jednak, że to społeczne przekonanie ma niewiele wspólnego z prawdą. Cytryna nie jest nawet jednym z najlepszych źródeł witaminy C, zawiera jej bowiem tylko 40-60 mg na 100 gramów. Dla niektórych taki wynik może być znacznym zaskoczeniem.
W takim razie, jaki owoc ma najwięcej kwasu askorbinowego? Na pierwszym miejscu plasuje się… acerola. Tak zwana “wiśnia z Barbadosu” przez wielu ekspertów nazywana jest najzdrowszym owocem świata ze względu na jej niesamowity skład witaminowy. Poza witaminą C, owoc ten jest również bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), żelaza, wapnia, białka, magnezu i wielu innych składników odżywczych. Ilość witaminy C waha się w zależności od stopnia dojrzałości owoców, ale średnio jest to aż 1600 mg kwasu askorbinowego na 100 gramów. To naprawdę niezwykły wynik.
Kolejne miejsce na podium należy do rokitnika. Te niewielkie, żółto-pomarańczowe owoce rosnące na krzewach posiadają aż do 900 mg witaminy C na 100 gramów! Warto sięgnąć po rokitnikowe przetwory i soki, jeśli chcesz szybko podnieść poziom witaminy C w organizmie!
Dalej plasują się owoc dzikiej róży (250 do aż 800 mg/100 g), czarne porzeczki (150-300 mg/100 g), truskawki (ok. 60 mg/100 g) i kiwi (84 mg/100 g). Widać zatem, że jeśli chodzi o owoce z witaminą C, cytrusy wcale nie są jej najbogatszym źródłem (na przykład pomarańcze zawierają tylko około 50 mg kwasu askorbinowego na 100 gramów owocu).
Inne źródła witaminy C
Wiedziałeś, że po raz pierwszy witaminę C wyodrębniono nie z owocu a… z warzywa? Miało to miejsce w roku 1928 a dokonał tego węgierski naukowiec Albert Szent-Görgy. Warzywem, które mu do tego posłużyło, okazała się papryka, o której dziś wiemy, że jest naprawdę dobrym źródłem kwasu askorbinowego i zawiera go aż około 144 mg na 100 gram produktu w przypadku papryki czerwonej. Do innych warzyw o dużej zawartości witaminy C należą między innymi:
Bardzo dobrym źródłem kwasu askorbinowego mogą być również wszelkie kiszonki - na przykład ogórki czy kapusta. Proces fermentacji sprzyja wydzielaniu się tej witaminy, a kwaśne otoczenie poprawia jej przyswajanie.
Skutki niedoboru oraz nadmiaru witaminy C
Niedobór witaminy C w znaczący sposób może osłabić odporność organizmu. To wiedza powszechnie znana. Jednak istnieją jeszcze inne skutki zbyt małej ilości witaminy C w organizmie. Należą do nich:
-
osłabienie naczyń włosowatych i problem z krzepliwością krwi, a w związku z tym trudności w gojeniu ran;
-
rozwój zmian w kościach oraz stawach;
-
bóle mięśni, szybka męczliwość;
-
wzrost ciśnienia tętniczego krwi.
Mało kto wie, że szkodliwy może być również nadmiar kwasu askorbinowego. Jeśli jest go za dużo, organizm może dać Ci o tym znać w postaci wysypki albo zaburzeń pracy żołądka i jelit, takich jak biegunki, nudności czy wymioty. Dlatego jeśli zamierzasz dodatkowo suplementować witaminę C, warto najpierw zbadać jej poziom w organizmie.