Składniki odżywcze, jakie zawierają buraki
Nie od dziś wiadomo, że buraki ćwikłowe stanowią naturalne lekarstwo na wiele przypadłości. Warzywo to jest bogate w witaminę C, kwas foliowy, żelazo, wapń, fosfor, cyn, mangan, lit, jod i magnez. Występują w nim również bioflawonoidy, karoten, kwas jabłkowy, betanina i kwas szczawiowy. Ważnym jego składnikiem są też antocyjany, które należą do polifenolowych związków organicznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwmiażdżycowym, antyoksydacyjnym. W ziołolecznictwie są wykorzystywane w terapii szkorbutu, infekcji moczowych, cukrzycy oraz schorzeń związanych ze zmianami mikrokrążenia w siatkówce.
Buraki w diecie: korzyści dla zdrowia
Ze względu na liczne składniki mineralne regularne spożywanie tego warzywa usprawnia pracę wątroby oraz wspomaga powstawanie choliny, która chroni ten szczególnie ważny organ przed stłuszczeniem i zwyrodnieniem. W burakach ćwikłowych znajduje się też sporo pektyn, które przeciwdziałają procesom gnilnym w układzie pokarmowym i poprawiają perystaltykę jelit. Występująca w nich betanina stanowi substancję, która jest wykorzystywana do zwalczania stanów depresyjnych. Do codziennej diety buraka powinny włączyć także osoby, które zmagają się z zaburzeniami snu. Zawarty w nich kwas foliowy działa kojąco i uspokajająco, ułatwiając zasypianie. Z kolei magnez i lit poprawiają samopoczucie, zmniejszają napięcie nerwowe, a także wspierają leczenie różnych form nerwicy.
Buraki a odporność
Stanowiące prawdziwą skarbnicę zdrowia buraki ćwikłowe znakomicie stymulują odporność. Zgodnie z doniesieniami naukowymi ich spożywanie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, który każdego dnia walczy z wieloma chorobotwórczymi mikroorganizmami. Zdaniem dietetyków po sok buraczany powinny sięgać zarówno osoby zdrowe, jak i te, które walczą z grypą i różnego rodzaju infekcjami. Zawarta w nim witamina C skraca czas trwania choroby i przyspiesza powrót do sprawności. Dodatkowo w buraku znajdują się substancje o działaniu wykrztuśnym, więc znakomicie sprawdza się jako naturalne lekarstwo na kaszel.
Pozytywny wpływ na układ krwionośny
Od czasów starożytności burak ćwikłowy jest uznawany za istotny środek krwiotwórczy. Właściwości wzmacniające układ krwionośny zawdzięcza przede wszystkim zawartym w nim barwnikom, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki i wykazują działanie antyoksydacyjne. Zawarte w nim składniki mineralne eliminują też z krwiobiegu homocysteinę, której wysokie stężenie może wywoływać choroby serca.
Poza tym regularne spożywanie buraków:
By wesprzeć pracę układu sercowo-naczyniowego, możesz jeść surowe warzywa. Dobrym rozwiązaniem może też być wprowadzenie do diety suplementu z koncentratem z buraka, żelazem i witaminą C. Zawarte w nim składniki wspomagają produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, która jest odpowiedzialna za transport tlenu.
Buraki na odchudzanie
Chociaż buraki ćwikłowe zawierają w składzie sporo naturalnych cukrów i mają dość wysoki indeks glikemiczny, to często są polecane osobom na diecie odchudzającej. To dlatego, że zapobiegają anemii i wzmacniają odporność. Ponadto są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego błonnika pokarmowego, który zmniejsza apetyt, obniża przyswajanie tłuszczu i reguluje pracę układu pokarmowego. Dietetycy rekomendują je także do oczyszczania organizmu. Włączając je do jadłospisu, usuniesz szkodliwe toksyny, zahamujesz procesy gnilne w jelitach oraz wyeliminujesz mocznik, którego wysoki poziom może dawać wiele różnych objawów takich jak uczucie przemęczenia, wzmożona senność czy swędzenie skóry.
Buraki w diecie dzieci i dorosłych
Ponieważ są lekkostrawne i zawierają wiele cennych składników mineralnych, buraki ćwikłowe doskonale sprawdzą się zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci. Dorośli chętnie spożywają je w tradycyjnej formie ćwikły z chrzanem, ale nie jest to jedyny sposób na przyrządzenie tego warzywa. Z buraków można przygotować zupę krem lub sałatkę. Bardzo zdrowe są również po zakiszeniu. Jeśli chodzi o maluchy, wprowadzanie tego warzywa można rozpocząć już po ukończeniu przez dziecko szóstego miesiąca życia. Pamiętaj jedynie, aby nie podawać ich na surowo, ponieważ są zbyt twarde. Zawarta w nich witamina C wzmacnia odporność, dlatego warto je włączyć do diety zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, by zapobiegać przeziębieniom i grypie.
Jak podawać buraki dzieciom?
W przypadku dzieci warzywo to można podawać w wielu różnych formach. Możesz z nich przygotować barszcz, zrobić sałatkę lub wycisnąć sok. Większość maluchów trudno przekonać do wypicia czystego napoju z buraka, dlatego najlepiej dodać do niego odrobinę świeżo wyciśniętego soku z jabłka, pomarańczy lub marchewki. Warto pamiętać, że składniki mineralne zawarte w tych warzywach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować ich zbyt długo. Zamiast tego możesz upiec je w skórce w piekarniku. Przygotowane w ten sposób nie stracą swoich właściwości odżywczych i staną się wartościowym elementem jadłospisu. Dzieciom, których nie można przekonać do jedzenia tych warzyw, możesz podawać suplement diety z koncentratem z buraka.
Potrawy i przekąski z buraków – garść pysznych inspiracji
Regularne spożywanie buraków ćwikłowych może pozytywnie wpłynąć na Twoje samopoczucie: poprawie ulega przemiana materii, organizm oczyszcza się z toksyn i jest bardziej odporny na wirusy. Z tych łatwo dostępnych warzyw przygotujesz wiele smacznych i zdrowych posiłków. Jedną z prostszych potraw jest purée buraczane, które przyrządzisz z kilku obranych i ugotowanych na parze buraczków. Kiedy będą już miękkie, wystarczy zblendować je na masę o jednolitej konsystencji. Bardzo smaczne są też chipsy z buraków, które świetnie sprawdzą się w roli pełnowartościowej przekąski. Obrane warzywa pokrój w cienkie plasterki, ułóż na blaszce wysmarowanej masłem i piecz przez około dwadzieścia, trzydzieści minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kto nie powinien jeść buraków?
Ze spożywania tych warzyw powinny zrezygnować przede wszystkim osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ występuje w nich sporo cukrów. Buraki ćwikłowe mają też wysoki indeks glikemiczny, więc ich zjedzenie prowadzi do nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Tutaj warto dodać, że najwyższym indeksem glikemicznym odznaczają się ugotowane warzywa, więc diabetycy muszą na nie szczególnie uważać. Przeciwwskazaniem do sięgania po buraki są też takie choroby jak reumatyzm, dna moczanowa i kamica nerkowa. Znajdujące się w ich składzie szczawiany mogą powodować zaostrzenie objawów towarzyszących tym schorzeniom. Wyciśniętego z nich soku nie powinny pić ponadto osoby, które mają niskie ciśnienie krwi, gdyż może on doprowadzić do nadmiernej senności.
Pamiętaj o zdrowych warzywach w swojej diecie!
Wiesz już, że buraki ćwikłowe skutecznie wzmacniają organizm i pomagają w walce z wieloma dolegliwościami. Chronią przed anemią i są świetnym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, żelaza i błonnika. O jadłospis bogaty w buraczane specjały warto dbać przez cały rok. W okresie jesienno-zimowym, by zwiększyć sprawność układu immunologicznego, możesz dodatkowo sięgnąć po suplementy diety ze sproszkowanymi warzywami. Ich szeroki wybór oferuje nasza apteka internetowa Lek24.pl. Sprawdź!