Superfoods dla kobiet w ciąży - jakie produkty są szczególnie wartościowe dla przyszłych mam? Co jeść, aby dostarczyć sobie i dziecku niezbędnych składników odżywczych? Po jaką super żywność sięgać w ciąży? W tym wpisie postaramy się znaleźć odpowiedzi na te pytania.
Co przygotowaliśmy dla Ciebie w tym wpisie:
- kilka słów o tym co i dlaczego warto jeść w ciąży,
- wyjaśnimy co kryje się pod pojęciem superfoods,
- listę superfoods dla kobiet w ciąży.
Jakich super składników dla ciężarnych szukać w superfoods?
W ciąży dostarczenie odpowiednich składników budulcowych, energetycznych oraz witamin i minerałów jest szczególnie ważne. Dlatego zwróć uwagę na to, jak komponujesz swoje posiłki. Często sama dieta nie wystarczy, aby pokryć dziennie zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze dla kobiet w ciąży i możliwe, że konieczne będzie włączenie do niej dodatkowej suplementacji gotowymi wyrobami z apteki. Dlatego tym bardziej warto zwrócić uwagę na dostępne na rynku produkty spożywcze, wyjątkowo bogate w szczególnie ważne dla przyszłej mamy składniki odżywcze, które śmiało można określić mianem superfoods. A jakich super składników szukać w superfoods?
- Kwasów omega-3 - wpływających na prawidłowy rozwój psychomotoryczny dziecka. Do tego kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu, urodzenia dziecka z małą masą urodzeniową czy wystąpienia depresji poporodowej u matki.
- Kwasu foliowego - niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu i łożyska oraz zmniejszającego ryzyko poronień oraz wystąpienia wad cewy nerwowej, rozszczepu podniebienia i wargi.
- Witamin z grupy B - zapewniających prawidłowy rozwój układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Kobietom w ciąży szczególnie poleca się spożywanie produktów bogatych w witaminy B1, B2, B6 oraz B12.
- Magnezu - wpływającego na prawidłowy rozwój układu nerwowego, immunologicznego i kostnego, a do tego regulującego ciśnienie tętnicze i zmniejszającego skurcze.
- Potasu - który warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-krążeniowego, nerwowego oraz mięśniowego oraz serca.
- Żelaza - niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu oraz zapobiegającego pojawieniu się niedokrwistości z niedoboru żelaza.
Superfoods w ciąży - po jakie produkty sięgać?
Super żywność, czyli popularne superfoods to żywność bogata w składniki odżywcze, szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia, dostarczające organizmowi znaczne ilości witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, enzymów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega-3. Jakie superfoods są szczególnie polecane przyszłym mamom?
Orzechy i masło orzechowe
To źródło kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego i alfa-linolenowego. Są bogate w białko roślinne oraz potas, magnez, witaminę E. Posiadają także dużą zawartość błonnika pokarmowego.
Awokado
To kolejne źródło tzw. dobrych tłuszczów, wśród których dominuje kwas oleinowy. Szczególnie warto zwrócić na nie uwagę ze względu na spore ilości kwasu foliowego. Do tego awokado jest bogate w witaminy A, K, E i z grupy B, luteinę oraz potas, magnez.
Płatki owsiane
Duża zawartość błonnika, czyli poranna owsianka usprawnia pasaż jelitowy i pomaga uporać się z problemem zaparć. Dodatkowo pomaga unormować poziomu cukru we krwi. Dostarcza też cennych minerałów takich jak cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B czy witaminę E.
Siemię lniane
Łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego występujące u ciężarnej kobiety. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego usprawnia pracę jelit i reguluje wypróżnienia. Zmniejsza wzdęcia, zaparcia, niweluje zgagę. Stanowi źródło witamin, w tym kwasu foliowego oraz składników mineralnych.
Warto wiedzieć!
W aptekach i sklepach zielarskich znajdziecie siemię lniane w postaci całych ziarenek oraz w już zmielonej formie. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich cennych składników w nich ukrytych najlepiej kupić całe ziarenka i zmielić je samodzielnie w domowych warunkach, bezpośrednio przed spożyciem.
Komosa ryżowa
To bogactwo aminokwasów, witamin i składników mineralnych, a szczególnie witamin z grupy B, żelaza, potasu, cynku, magnezu. Jest również cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Fasola i soczewica
Jest przede wszystkim dobrym źródłem białka. Rośliny strączkowe dostarczają organizmowi także wapń, żelazo, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B.
Jarmuż
Bogaty w białko, błonnik, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, a także witaminę C.
Inne superfoods
Tak naprawdę na miano superfoods dla kobiet w ciąży zasługuje jeszcze wiele produktów spożywczych jak np.: brokuł, zielone warzywa, banany, jajka, suszone owoce.
Podsumowanie
Nie bez powodu superfoods cieszą się coraz większym zainteresowaniem. I warto włączyć je do codziennej diety, szczególnie w ciąży, kiedy przyszła mama musi zadbać o zdrowie swoje i swojego dziecka.
Agata Wilczańska, doktor nauk farmaceutycznych
dr n. farm. Agata Wilczańska – z wykształcenia farmaceutka – doktor nauk farmaceutycznych, absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Prywatnie mama dwójki dzieci, promotorka ruchu, zdrowego odżywania oraz karmienia piersią. Miłośniczka pieszych wypraw i podróży z plecakiem. Zawód farmaceuty pragnie łączyć z profesjonalnym doradztwem, a wiedzą pomagać pacjentom.