Zajady, czyli zapalenie kącików ust to bolące pęknięcia, do powstania których przyczyniają się grzyby, drożdżaki i bakterie.
Może pojawiać się po jednej jak i po po obu stronach warg - początkowo objawia się jako niewielkie zaczerwienienie, które następnie zamienia się w nadżerkę. Nieleczone mogą utrzymywać się nawet do kilku tygodni i powodować nieestetyczne blizny. Jak sobie z nimi radzić?
Co przygotowaliście dla Ciebie w tym artykule?
- przyczyny zajadów
- zajad czy opryszczka
- 6 skutecznych sposobów w walce z zajadami
- kiedy warto udać się do lekarza?
Przyczyny zajadów
Przyczyn zajadów jest wiele, a do głównych zalicza się:
- spadek odporności
- niedobór witamin B2 i C
- niedobór żelaza i kwasu foliowego
- dieta uboga w warzywa i owoce
- zakażenia bakteryjne i grzybicze
- antybiotykoterapia
- podrażnienie kącików ust po wizycie u dentysty
- stres.
Zajad czy opryszczka - jak je odróżnić?
Zajad możemy łatwo pomylić z opryszczką wargową. Jak je odróżnić? Głównym kryterium pozwalającym na postawienie trafnej diagnozy jest brak lub obecność płynu surowiczego. W zajadach dochodzi do pęknięcia błony śluzowej kącików warg, pojawia się zaczerwienie pieczenie, bolące nadżerki. Z kolei opryszczce towarzyszą wypełnione płynem surowiczym bąble, z których w późniejszym etapie powstaną strupy - więc brak pęcherzyków wypełnionych przejrzystym płynem świadczy o tym, że najprawdopodobniej mamy do czynienia z zajadem, z kolei obecność bąbla wypełnionego płynem wskazuje na opryszczkę.
6 skutecznych sposobów w walce z zajadami i brakiem witamin
Brak witamin to jedna z głównych przyczyn ich powstawania.
1. Uzupełnij niedobory witamin i żelaza
Zajady mogą pojawiać się w sytuacji niedoboru np.: żelaza, brak witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B2 i innych witamin z grupy B. Więc jeśli ten problem często nawraca - warto najpierw sprawdzić czy w naszym organizmie nie ma jakichś niedoborów.
2. Uzupełnij niedobory żelaza i kwasu foliowego
W pierwszej kolejności warto sprawdzić czy nie masz anemii. Pomocne będzie wykonanie rozmazu krwi i oznaczenie poziomu poziom żelaza w organizmie (doczytaj sobie o badaniu ferrytyny). Do diety warto włączyć produkty bogate w żelazo jak np. groch, wątróbka, fasola, szpinak, jaja, czerwone mięso czy zakwas z buraków.
3. Uzupełnij niedobory witamin B2 i C
Niedobór witaminy B, zwłaszcza B2 oraz witaminy C są jedną z najczęstszych przyczyn zajadów. Aby zapobiegać powstawaniu zajadów warto wzbogacić dietę o owoce cytrusowe, brokuły, czerwoną paprykę i pomidory.
Warto wiedzieć!
Skutecznym sposobem na przyśpieszenie gojenia się zajadów jest rozkruszenie tabletki z kompleksem witamin B i wcieranie jej w powstałą zmianę.
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym przyśpiesza gojenie się zajadów. Wystarczy wymieszać łyżeczkę miodu z kilkoma kroplami tranu, oliwy z oliwek lub oleju z czarnuszki i nałożyć przed snem na pęknięty kącik ust.
4. Czosnek
Zawiera substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Rozetrzyj ząbek czosnku, wymieszaj z łyżką miodu i nałóż na około 15 minut na zajad - można też po prostu jeść więcej czosnku i cebuli.
5. Drożdże
Są bogate w witaminy z grupy B i mikroelementy, które w skuteczny sposób wspierają organizm - dzięki czemu zajady goją się szybciej.
Możliwości są dwie - niewielką ilość drożdży rozetrzyj z wodą i przyłóż na pęknięte miejsce na 15 minut, możesz też przeprowadzić kurację drożdżową, która polega na codziennym wypijaniu mikstury z drożdży i gotowanego mleka.
6. Żyworódka pierzasta
Działa bakteriobójczo. Dodatkowo ma właściwości kojące skórę, zwłaszcza popękaną i wysuszoną, przez co wspiera proces leczenia zajadów.
Gazik nasączony sokiem z żyworódki przyłóż do pękniętego kącika na 15 minut.
Warto wiedzieć!
Aby uniknąć powstawania zajadów warto utrzymywać zbilansowaną dietę, bogatą w żelazo, witaminy z grupy B oraz inne mikro- i makroelementy.
Kiedy warto udać się do lekarza
Jeśli zajady utrzymują się przez kilka tygodni lub często nawracają
Jeśli nie jesteś w stanie samodzielnie ocenić czy masz do czynienia z zajadem czy opryszczką.
Apteka internetowa lek24.pl
Jacek Rejdych, magister farmacji
Z wykształcenia magister farmacji, z zamiłowania entuzjasta zdrowego stylu życia, ruchu na świeżym powietrzu i sportu. W zimie morsuje, latem uwielbia eksplorować leśne ścieżki na jednośladzie. Od lat poszukujący i chłonący wiedzę o nowinkach ze świata nauki. Uwielbia podróże z plecakiem, miłośnik zwierząt.