W okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy znacznie bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje, nic dziwnego, że chcemy jak najlepiej zadbać o naszą odporność. Możemy to zrobić, wprowadzając do swojego codziennego jadłospisu miód. Jak miód działa na układ odpornościowy? Jaki rodzaj miodu wybrać na przeziębienie?
Czy miód działa na odporność?
Miód pszczeli od lat wykorzystywany jest jako naturalny środek łagodzący wiele dolegliwości. Wyróżnić możemy trzy rodzaje miodu pszczelego: miód spadziowy, który jest wytwarzany ze spadzi roślin iglastych lub liściastych, miód nektarowy wytwarzany z nektaru roślin oraz miód nektarowo-spadziowy.
W naturalnym miodzie znajduje się szereg cennych składników: witamin z grupy C, E i B, składników antyoksydacyjnych oraz minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, mangan i kobalt. Ze względu na jego bogaty skład, miód ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwkaszlowe, wykrztuśne, przeciwgrzybicze oraz przeciwgorączkowe.
Ze względu na zawartość flawonoidów i polifenoli, czyli silnych przeciwutleniaczy, dodatkowo miód neutralizuje wolne rodniki w organizmie, które są odpowiedzialne za osłabienie naszej odporności. Jednocześnie miód wspiera układ immunologiczny do wytwarzania przeciwciał, co pozwala zwiększyć odporność organizmu.
Badania naukowe wykazują skuteczność stosowania naturalnych produktów sporządzonych na bazie miodu w m.in.:
-
wspieraniu odporności,
-
leczeniu ostrych chorób układu oddechowego,
-
leczeniu zapalenia oskrzeli, płuc, krztuśca, zapalenia migdałków,
-
w leczeniu przeziębienia i grypy,
-
w leczeniu silnego, zwłaszcza suchego kaszlu - badania wykazały, że podawanie miodu dzieciom przed snem łagodzi nocny kaszel związany z przeziębieniem,
-
we wspieraniu osłabionego chorobą organizmu.
Jaki miód na odporność wybrać?
Istnieje wiele rodzajów miodu, które różnią się od siebie nie tylko smakiem i kolorem, ale co najważniejsze, właściwościami działania. Na odporność warto stosować:
-
Miód lipowy - uważany jest za jeden z najlepszych miodów na przeziębienie. Miód lipowy wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe, ma działanie napotne i wykrztuśne. Dodatkowo wspiera osłabiony organizm i ułatwia zasypianie.
-
Miód manuka - nie bez przyczyny jest on nazywany płynnym złotem. Zbierany na terenie Australii i Nowej Zelandii, uważany jest za najzdrowszy miód na świecie. Miód manuka działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, wspomaga organizm w walce z infekcjami i poprawia odpowiedź immunologiczną. Dodatkowo jego suplementacja podczas stosowania antybiotyku, może wspomagać jego działanie.
-
Miód wielokwiatowy - ma łagodny smak, dlatego z powodzeniem można podawać go dzieciom. Miód wielokwiatowy wspiera organizm w przebiegu infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo wspiera odporność na infekcje oraz różnego rodzaju alergie.
-
Miód akacjowy - wspiera odporność organizmu, zwłaszcza gdy organizm jest osłabiony przeziębieniem lub grypą. Dodatkowo ma działanie antybakteryjne.
-
Miód rzepakowy - wspiera organizm przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych. Łagodzi kaszel oraz wzmacnia odporność, chroniąc organizm przed kolejnym infekcjami. Dodatkowo ma działanie wzmacniające osłabiony w chorobie organizm.
Więcej informacji na temat rodzajów miodów i ich właściwości zdrowotnych znajdziesz na naszym blogu.
Miód na przeziębienie - jak go stosować?
Miód najlepiej stosować w postaci surowej, bo wtedy ma on najlepsze działanie zdrowotne. Jesienią i zimą możemy dodawać miód np. do herbaty, jednak warto pamiętać, że miodu nie możemy wrzucać bezpośrednio do wrzątku, ponieważ w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza traci swoje właściwości zdrowotne, dlatego najlepiej spożywać go na zimno. Miód możemy dodać do ciepłego napoju, gdy trochę wystygnie. Do herbaty z miodem warto dodać imbir, który ma działanie rozgrzewające i działa przeciwwirusowo.
Miód łagodzi również kaszel, dlatego w przypadku suchego kaszlu możemy spożywać go na surowo, np. jedząc jedną łyżeczkę miodu pzed snem. Poza tym surowy miód można także dodawać do codziennych przekąsek, np. do owsianki albo smoothie, używając go zamiast cukru.
Jaki kupić dobry miód na odporność?
Aby mieć pewność, że miód będzie miał szereg zdrowotnych właściwości dla naszego organizmu, musimy wybierać tylko takie produkty, które są wykonane z najwyższej jakości składników. Najlepszy miód to taki, który jest w stu procentach naturalny, bez dodatku cukru, sztucznych substancji słodzących czy konserwantów. Zaleca się unikać miodów, które mają w składzie fruktozowy syrop kukurydziany lub glukozę.
Znaczenie ma także konsystencja miodu. Mianowicie konsystencja świeżo pobranego nektaru początkowo jest płynna, a z czasem się krystalizuje i jest to całkowicie normalne zjawisko, które świadczy o wysokiej jakości produktu. Krystalizacja miodu nie wpływa natomiast na jego smak ani właściwości zdrowotne.
Dobrym pomysłem będzie także zakup miodów z dodatkami, np. cynku, który dodatkowo wspiera odporność organizmu lub malin, które są naturalnym źródłem witaminy C. Taka mieszanka z pewnością pozytywnie wpływie na odporność organizmu.