Nie wiesz, który miód wybrać na kaszel, a który na problemy trawienne? Chcesz poznać różne rodzaje miodów i ich właściwości lecznicze? Zapraszamy do naszego przewodnika!
Jak powstaje miód?
Naturalny i prawdziwy miód to produkt powstający z nektaru lub spadzi roślin miododajnych (chaber, bławatek, lipa, jodła, rzepak) zbieranych przez pszczoły. Po zebraniu surowca pszczoły przenoszą go do ula. Już podczas transportu zostaje on wzbogacony o enzymy pochodzące ze śliny pszczół. W ulu surowiec jest umieszczany w plastrach, a pszczoły ulowe machając skrzydełkami, usuwają z miodu wilgoć, tym samym go zagęszczając.
Aby surowiec zebrany przez pszczoły stał się miodem, potrzebne jest wiele przemian biochemicznych. Jedną z nich jest rozkład cukrów złożonych na cukry proste, czyli sacharoza zamieniana jest w glukozę i fruktozę.
W przypadku miodu nektarowego pszczoły zbierają nektar bezpośrednio z wydzielającej go rośliny. Do produkcji miodu spadziowego pszczoły zbierają spadź – kleistą wydzielinę mszyc żerujących na liściach roślin. Spadź może być liściasta (np. z lipy) lub iglasta (np. z jodły).
Poniżej znajdziesz najważniejsze rodzaje miodów i ich właściwości.
Rodzaje miodów
Jakie są rodzaje miodów? Wyróżnia się 3 główne rodzaje ze względu na surowiec, z którego powstał miód:
Dodatkowo miód nektarowy dzieli się na:
-
odmianowy - pozyskiwany z nektaru jednej rośliny po zakończeniu jej okresu kwitnienia (np. miód rzepakowy).
-
wielokwiatowy - pozyskiwany z różnych roślin z tego samego ekosystemu (kwiaty polne, łąkowe, leśne lub rosnące w górach).
Oprócz podstawowej klasyfikacji miody różnią się ze względu na odmianę:
Skład miodu
Różne rodzaje miodu wykazują inne właściwości zdrowotne. Różnią się także barwą, konsystencją i smakiem. Jednak jeżeli chodzi o ich skład, można powiedzieć, że w każdym słoiku miodu naturalnego można znaleźć:
-
Węglowodany - stanowią ok. 75% składu miodu. Składają się na nie cukry proste (glukoza, fruktoza, maltoza). Przykładowo glukoza dodaje energii i jest dobrze wchłaniana przez organizm.
-
Woda - zawartośc wody w miodzie zazwyczaj nie przekracza 20%.
-
Witaminy (niewielkie ilości) - witamina A, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminy: C, D, H, K, PP
-
Składniki mineralne - do głównych minerałów obecnych w miodzie zalicza się żelazo, potas, sód, mangan, fosfor, kobalt oraz wapń.
-
Kwasy organiczne - np. cytrynowe, glukonowe, mlekowe, bursztynowe, jabłkowe.
Miody - rodzaje i właściwości
Oto najbardziej powszechne i najzdrowsze rodzaje miodów i właściwości, którymi się charakteryzują?
Miód spadziowy
Miody spadziowe są gęstsze od nektarowych i zawierają nieco więcej minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, chlor i siarka. Wykazują właściwości antybakteryjne, antybiotyczne, wykrztuśne i przeciwzapalne, a także skutecznie wzmacniają odporność organizmu. Mogą być pomocne w leczeniu:
-
układu oddechowego,
-
przewodu pokarmowego,
-
serca i układu krążenia,
-
układu nerwowego,
-
układu trawiennego,
-
kaszlu i przeziębienia.
Iglasty miód spadziowy powstaje ze spadzi sosny, modrzewia, świerka, jodły i tui. Ma ciemną barwę od szaro-zielonkawej, przez ciemnoszarą i brązową, aż do prawie czarnej, smolistej. Ten miód będzie najlepszy na kaszel i infekcje dróg oddechowych.
Miód ze spadzi drzew liściastych jest pozyskiwany m.in. z brzozy, lipy, klonu, dębu, buka, wierzby i akacji. Ma barwę od zielonkawo-herbacianej do jasnobrązowej. Po krystalizacji kolor zmienia się na szarobrązowy z odcieniem szarozielonym lub brązowym.
Miód wielokwiatowy
Właściwości miodu wielokwiatowego są uzależnione od czasu zbiorów oraz ekosystemu, z jakiego miód został pozyskany.
Do najważniejsze właściwości leczniczych miodów wielokwiatowych należą:
-
wspomaganie mięśnia sercowego,
-
wsparcie leczenia chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego,
-
wzmocnienie układu odpornościowego
-
wsparcie leczenia alergii,
-
wsparcie leczenia przeziębienia, grypy oraz chorób dolnych dróg oddechowych.
Ze względu na łagodny smak miody wielokwiatowe są zazwyczaj polecane dla dzieci.
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy charakteryzuje się niską zawartością wody oraz wysoką zawartością glukozy. W smaku jest łagodny i ma delikatny zapach kwiatów rzepaku. Wykazuje zdolność uzupełnienia niedoborów potasu w organizmie oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. Miód rzepakowy działa też zewnętrznie, mianowicie pomaga przyspieszać gojenie się ran.
Spożywanie miodu rzepakowego stanowi wsparcie leczenia chorób takich jak:
-
choroby wątroby i trzustki,
-
wrzody żołądka i dwunastnicy,
-
choroby nerek,
-
choroby układu pokarmowego,
-
niewydolność mięśnia sercowego,
-
choroby układu krążenia,
-
dusznica sercowa,
-
miażdżyca,
-
przeziębienia,
-
stany zapalne dróg oddechowych.
Miód lipowy
Miód lipowy jest słodki w smaku i ma złocistą barwę. Odznacza się mocnym, lipowym aromatem. Jego cenne właściwości obejmują działanie antyseptyczne, przeciwkurczowe, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, uspokajające i lekko nasenne.
Miody lipowe stanowią skuteczne wsparcie m.in. w walce z:
-
grypą,
-
przeziębieniem,
-
anginą,
-
zapaleniem zatok przynosowych,
-
zapaleniem dróg oddechowych
-
nerwicami,
-
chorobami układu moczowego.
Miód akacjowy
Miód akacjowy odznacza się dużą zawartością fruktozy, co czyni go najsłodszym ze wszystkich miodów. Właściwości prozdrowotne miodu akacjowego obejmują leczenie następujących schorzeń:
-
wrzody żołądka i dwunastnicy,
-
stany zapalne błony śluzowej,
-
stany skurczowe jelit,
-
nadkwasota żołądka,
-
zaburzenia pracy układu pokarmowego i trawiennego,
-
problemy z zasypianiem,
-
wewnętrzny niepokój,
-
ogólne znużenie i wyczerpanie.
Miód gryczany
Płynny miód gryczany ma jasnobrunatny kolor z czerwonym odcieniem. Jego cechą charakterystyczną jest słodki i lekko piekący smak. Miód gryczany przyspiesza gojenie ran i zrastanie się kości. Regularne spożywanie miodu gryczanego może być pomocne w leczeniu:
Miód wrzosowy
Miód wrzosowy to jeden z najlepszych miodów nektarowych. Jest mało słodki, lekko gorzkawy i cierpki. Charakteryzuje się intensywnym, wrzosowym aromatem. Do jego dobroczynnych właściwości zalicza się wzmocnienie odporności organizmu i ochronę przed rozwojem infekcji, a także działanie antyoksydacyjne.
Włączyć miód wrzosowy do swojej diety powinny osoby z następującymi dolegliwościami:
-
choroby dróg moczowych,
-
choroby prostaty,
-
kamica nerkowa,
-
zapalenie jelit,
-
biegunka.
Miód malinowy
Miód malinowy w smaku jest słodki, a jego zapach jest mocno malinowy. To bardzo dobry miód na przeziębienie i kaszel. Wykazuje właściwości antyseptyczne, przeciwgorączkowe, rozgrzewające i napotne. Sprawdzi się w leczeniu m.in.
Ponadto miód malinowy wzmacnia układ odpornościowy oraz wspomaga pracę serca. Jest również stosowany w profilaktyce miażdżycy.
Miód nostrzykowy
Miód nostrzykowy charakteryzuje się delikatnym, waniliowym zapachem. To miód, który ma wiele cennych właściwości:
-
pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi,
-
wykazuje działanie uspokajające i nasenne,
-
zapobiega degeneracjom mięśnia sercowego na tle miażdżycowym,
-
zapobiega zakrzepowemu zapaleniu żył,
-
pomaga przy bezsenności, migrenach, nerwobólach oraz podczas menopauzy.
Miód faceliowy
Naturalny miód faceliowy jest jasnożółty i charakteryzuje się przyjemnie delikatnym, lekko kwaśnym smakiem. Miód faceliowy jest szczególnie polecany przy przeziębieniach oraz nieżycie żołądka. Ponadto wzmacnia organizm oraz pomaga szybko uporać się z przeziębieniem. Wspiera metabolizm, pracę mózgu i układu nerwowego.
Właściwości zdrowotne miodu faceliowego obejmują wsparcia leczenia:
-
chorób mięśnia sercowego,
-
chorób układu krążenia,
-
chorób żołądka i dwunastnicy,
-
miażdżycy,
-
nadciśnienia tętniczego.