Ma przyjemny, odświeżający zapach i orzeźwiający ziołowy smak.... Przygotowuje się z niej herbaty i napary, aromatyzuje się nią syropy. Mięta pieprzowa, bo to o niej mowa, ze względu na swoje właściwości i walory smakowe, znalazła zastosowanie w medycynie, kosmetyce i w kuchni. Chcesz dowiedzieć się więcej? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł, a przekonasz się, że mięta może być Twoim sprzymierzeńcem w dbaniu o zdrowie i urodę. Sprawdź, jak działa na organizm człowieka.
Mięta pieprzowa – co to za roślina?
To roślina wieloletnia – lecznicza i przyprawowa. Osiąga wysokość 30-90 cm. Jej ojczyzną są Chiny i Japonia. Ślady mięty odnaleziono w grobowcach egipskich pochodzących z lat 1200-600 p.n.e. Do Europy prawdopodobnie sprowadzili ją mnisi. Mięta pieprzowa ma rozgałęzioną, obficie ulistnioną czworokątną łodygę. Jej liście są wydłużone, ostro zakończone, z ząbkowanymi brzegami. Kwitnie od lipca do września. Kwiaty zebrane są w nibykłosy na szczycie łodygi.
Zioło to uprawiane jest głównie w Anglii i Ameryce Północnej, a także w Europie, na północy Afryki i w Rosji.
Liście mięty pieprzowej zawierają do 2,5% olejku lotnego – głównym składnikiem jest mentol i jego estry. Zawiera ponadto garbniki, flawonoidy oraz gorycze – substancje gorzkie. Mentol ma właściwości dezynfekujące. Liście mięty działają:
-
rozkurczowo,
-
żółciopędnie,
-
wiatropędnie.
Są też skuteczne w chorobach żołądka o podłożu nerwicowym.
Właściwości prozdrowotne mięty...
… są znane i cenione od wieków! Wyciągi z jej liści pobudzają czynności wydzielnicze żołądka i wątroby. Zwiększają ilość soku żołądkowego oraz żółci, dzięki czemu ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów. Jednocześnie wykazują działanie rozkurczowe i obniżają napięcie mięśni gładkich jelit oraz dróg żółciowych i moczowych. Przywracają prawidłową perystaltykę jelit. Umożliwiają też odpowiednie przemieszczanie treści jelitowej oraz odejście gazów i zapobiegają wzdęciom. Regularne stosowanie mięty przeciwdziała także zastojom żółci w pęcherzyku żółciowym i zwiększa nieznacznie dobową ilość wydalanego moczu.
Ważne jest również działanie przeciwbakteryjne liści mięty, przypisywane garbnikom i niektórym składnikom olejków eterycznych – mentolowi i mentonowi.
Napary i herbaty ziołowe wspomagają układ pokarmowy, mają łagodne działanie uspokajające i obniżające ciśnienie tętnicze krwi.
Na jakie dolegliwości pomoże napar z mięty?
Podaje się go przy zaburzeniach trawiennych, zwłaszcza w:
-
bólach brzucha,
-
wzdęciach,
-
braku łaknienia,
-
stanach nieżytowych i skurczowych układu pokarmowego,
-
złym trawieniu tłuszczów,
-
kolce jelitowej.
Środki z dodatkiem z mięty są często stosowane w schorzeniach dróg żółciowych, zapaleniu pęcherza żółciowego, w lekkiej niewydolności wątroby i przy zmniejszonym wytwarzaniu żółci. Mięta wchodzi również w skład niektórych preparatów ziołowych na uspokojenie.
Zewnętrzne napary z mięty służą do płukania jamy ustnej i gardła, najczęściej w połączeniu z innymi ziołami. Mięta pieprzowa wchodzi też w skład suplementów diety, które wspomagają procesy odchudzania. Herbata z liści mięty wspomaga spokojny sen. Zapach mięty zaś zwiększa koncentrację.
Kiedy przyda Ci się olejek miętowy?
Olejek miętowy działa podobnie jak liście mięty, niektóre jednak jego właściwości, zwłaszcza odkażające, rozkurczowe i uspokajające są silniejsze, a inne znacznie słabsze. Najskuteczniejszy jest olejek w postaci aerozolu. Zastosowany w ten sposób na skórę i błony śluzowe, działa miejscowo:
-
silnie bakteriobójczo,
-
przeciwbólowo,
-
chłodząco,
-
przeciwzapalnie.
Podstawowym składnikiem olejku miętowego jest mentol. Działa on słabiej żółciotwórczo i przeciwskurczowo od liści mięty, natomiast silniej odkażająco. Podany zewnętrznie na nieuszkodzoną skórę wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwświądowe, miejscowo znieczulające i przeciwzapalne. Ponadto wywołuje uczucie chłodu.
Pamiętaj! Sam olejek miętowy nie powinien być stosowany doustnie, ponieważ powoduje zbyt silne reakcje niepożądane i łatwo go przedawkować. Wykorzystuje się go natomiast jako składnik wielu leków do użytku wewnętrznego i zewnętrznego. Służy też do produkcji niektórych maści, np. do nosa, papek przeciwświądowych oraz preparatów do wcierań przeciwbólowych.
Olejek miętowy ma szerokie zastosowanie w aromaterapii. Udrażnia drogi oddechowe, dzięki czemu ułatwia oddychanie. Możesz go stosować do inhalacji w:
Na rany i gorączkę bardzo dobrze działają kompresy chłodzące z mięty. Zawarty w niej mentol hamuje bodźce odpowiedzialne za odczuwanie ciepła, a pobudza te, które wpływają na odczuwanie zimna.
Mięta: przeciwwskazania i skutki uboczne
Liście mięty pieprzowej oraz wyciągi z nich stosowane w zaleconych dawkach leczniczych, a nawet nieco wyższych, nie powodują objawów szkodliwych. Natomiast olejek miętowy, podany doustnie w dawkach większych od leczniczych, może wywołać ból brzucha, wymioty, a w dużych dawkach – zachwianie równowagi i głęboki sen. Olejek oraz mentol można stosować zewnętrzne, ale osoby nadwrażliwe muszą szczególnie uważać, ponieważ może on wywołać u nich niepożądane objawy skórne, takie jak:
-
wysypka,
-
swędzenie,
-
zaczerwienienie.
Nie należy stosować mentolu w kroplach do nosa u małych dzieci, ponieważ może podrażniać wrażliwe błony śluzowe maluszków, a także powodować bóle i wymioty.
Chorzy na cukrzycę również muszą zachować ostrożność przy stosowaniu mięty, gdyż nadmierne jej ilości mogą obniżać stężenie cukru we krwi, a to w przypadku diabetyków nie jest wskazane.
Mięta w kuchni: jak wprowadzić ją do jadłospisu?
To prostsze niż Ci się wydaje. Nawet jeśli nie lubisz pić herbaty z mięty, jej liście możesz wykorzystywać zarówno do dekoracji, np. lodów, ciast czy innych smakołyków, jak i w celu wzmocnienia smaku potraw. Mięta zajmuje szczególne miejsce nie tylko w kuchni polskiej, ale też:
-
angielskiej – przyprawia się nią wiele potraw, m.in. sosy do baraniny,
-
amerykańskiej – dodawana jest jako składnik aromatyzujący do napojów z sokiem pomidorowym, do sałatek owocowych i jarzynowych,
-
arabskiej i włoskiej – podawana jest na stół jako osobna przyprawa, a we Włoszech dodawana jest do mieszanek ziołowych.
Używaj zarówno świeżych, jak i suszonych liści, które mają piękny zielony kolor. Miętą śmiało możesz przyprawiać zapiekanki, pieczoną baraninę, jagnięcinę czy kurczaka. To świetny dodatek do duszonej kapusty, marchwi, grochu oraz pora. Niewielka ilość świeżych liści doskonale podkreśli smak zupy jarzynowej, marynaty do mięs oraz ryb, a także potraw serowych.
Dodając liście mięty do napojów, np. lemoniady, otrzymasz smaczny napój orzeźwiający i doskonale gaszący pragnienie. Są one też doskonałym dodatkiem do twarożków i sałatek.
Mięta w kosmetyce: jak używać jej do pielęgnacji?
Prawdopodobnie używasz jej codziennie. Wchodzi w skład wielu past i proszków do czyszczenia zębów, a także płynów do płukania jamy ustnej. Ziele mięty pieprzowej jest też ważnym komponentem koncentratu do sporządzania roztworów do stosowania w jamie ustnej. Zaleca się go stosować w stanach zapalnych i bólach gardła oraz przy krwawiących dziąsłach. Zawarte w preparacie ekstrakty roślinne – w tym mięta, działają:
-
przeciwbakteryjnie,
-
odkażająco,
-
ściągająco.
Olejek miętowy w połączeniu z aktywnymi włóknami srebra są składnikami nici dentystycznych, które czyszczą przestrzenie międzyzębowe i pomagają utrzymać świeży oddech
Mięta pieprzowa wykazuje również działanie przeciwłupieżowe. Dlatego wykorzystywana jest jako składnik szamponów do włosów. Możesz też do butelki z Twoim szamponem dodać kilka kropli olejku miętowego i skutek będzie podobny. Preparat wcierany w skórę głowy wspiera wzrost włosów, a stosowany na spierzchnięte usta, zmiękcza je i wygładza. Jest to również doskonały składnik perfum, wód kolońskich i świec zapachowych.
Herbaty ziołowe – moc natury dla Twojego zdrowia
Pamiętaj, herbata z mięty wspomaga trawienie i cały układ pokarmowy. Dlatego śmiało sięgaj po mieszanki ziołowe. W naszej aptece znajdziesz ich duży wybór. Wypróbuj też dermokosmetyki z miętą i olejki eteryczne. Wszystko to jest skuteczne, jeśli działasz wielotorowo – właściwie się odżywiasz i prowadzisz aktywny tryb życia. Zapraszamy na zakupy. W razie potrzeby opowiemy na każde Twoje pytanie.