Karmić dziecko wyłącznie własnym mlekiem czy podawać mu także mieszanki modyfikowane i do jakiego wieku to robić? Przystawiać noworodka do piersi na żądanie czy tylko o określonych porach? Jeśli jesteś w ciąży i nurtują Cię te pytania, zobacz, co na ten temat mówią eksperci. Sprawdź, dlaczego warto karmić piersią oraz jakie korzyści daje to matce i dziecku.
Karmienie piersią – rekomendowana metoda żywienia niemowląt
Każde dziecko rodzi się z instynktem ssania, a gruczoły mleczne matki, zanim jeszcze jej pociecha przyjdzie na świat, zaczynają produkować mleko. Na pewno wiesz, że pokarm kobiecy zawiera wszystko, czego potrzeba maluchowi i zawsze ma odpowiednią temperaturę – nie wymaga podgrzewania. Podczas karmienia piersią zwiększa się wartość energetyczna mleka, jego gęstość i zmienia się jego kolor. Jego skład również ulega modyfikacji w zależności od wieku niemowlęcia oraz pory karmienia.
Pediatrzy są zgodni, że to naturalny i najbardziej pierwotny z punktu widzenia biologii sposób żywienia niemowląt. Im więcej Twojego pokarmu przez pierwsze tygodnie życia dostaje dziecko i im dłużej je karmisz, tym znaczniejsze korzyści zdrowotne dla Was obojga. Kontynuacja zaś tego rytuału powyżej pierwszych urodzin malucha daje jeszcze więcej pożytku. Dlatego specjaliści rekomendują, aby karmić piersią najdłużej jak to możliwe.
Skład kobiecego mleka
Pokarm kobiecy jest przede wszystkim naturalny – bez żadnych konserwantów i ulepszaczy smakowych. To samo dobro. Jest zdrowy i odpowiednio zbilansowany, dostosowany do warunków trawienia i przyswajania przez malutki organizm. Jest idealnie dostosowany do potrzeb dziecka. Co znajduje się w mleku matki? To m.in.:
-
węglowodany,
-
białka – lekkostrawne i najłatwiej przyswajalne,
-
tłuszcze, które nie obciążają układu trawiennego i wydalniczego dziecka,
-
aminokwasy,
-
witaminy D i K, które po konsultacji z pediatrą trzeba uzupełniać, gdyż ich zawartość w mleku matki jest mniejsza niż zapotrzebowanie organizmu noworodka,
-
składniki mineralne.
Dziecko wraz z mlekiem matki ma dostarczane wszystkie niezbędne do życia i prawidłowego rozwoju składniki odżywcze w idealnych proporcjach.
Od siary do mleka właściwego
Pierwsze mleko, które jest wytwarzane przez gruczoły mlekowe tuż po narodzinach Twojego dziecka, to tzw. siara. Ma żółtawy kolor i jest bardzo pożywna oraz łatwa do strawienia. Zawiera takie same składniki odżywcze, witaminy i minerały, jak późniejsze mleko. Jednak ich proporcje są nieco inne – dostosowane do potrzeb noworodka. Zawartość witamin A, E i K jest w niej większa niż w mleku właściwym. Stężenie procentowe białek również jest wyższe. To właśnie siara pełni rolę środka przeczyszczającego, pomagającego oddać maleństwu pierwszy stolec. Zawiera dużo przeciwciał i białych krwinek, zapobiegających infekcjom i innym chorobom. Z racji tego, że układ trawienny i wydalniczy noworodka nie są jeszcze dobrze wykształcone, pełni też funkcję uszczelniającą i powlekającą. Chroni to maleństwo przed martwiczym zapaleniem jelit, które może powodować uszkodzenie śluzówki.
Od 5. dnia do 14. produkowane jest mleko przejściowe. Ma ono kolor i konsystencję kremową, a także wzrastającą zawartość tłuszczu oraz laktozy – idealny pokarm dla rosnącego noworodka. Jest ono bogate w składniki, które wzmacniają organizm malucha, takie jak:
-
przeciwciała,
-
dobre bakterie,
-
substancje bioaktywne.
Z chwilą, gdy dziecko kończy 4 tygodnie, gruczoły mleczne zaczynają produkować mleko właściwe. Są w nim białka, witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, które wspierają prawidłowy wzrost i rozwój niemowlaka. Skład pokarmu kobiecego dopasowuje się do potrzeb dziecka – zmieniają się one wraz z każdym upływającym miesiącem.
Zalety karmienia piersią
Karmienie piersią daje dziecku komfort, ciepło i poczucie bezpieczeństwa, a nie tylko pokarm matki. Dlatego powinnaś przystawiać maleństwo do piersi, gdy tylko tego chce – bez określonego harmonogramu. Maluch sam wie, kiedy i ile potrzebuje mleka. Co ważne, nie ma możliwości przekarmienia. Niemowlę otrzymuje w ten sposób potrzebne składniki odżywcze, a produkcja mleka nadąża za rosnącym apetytem. Pozwoli Ci to też na łatwe, bezbolesne karmienie.
W początkowym okresie życia pokarm matki całkowicie zaspokaja potrzeby energetyczne i odżywcze maluszka. Zawarte w mleku składniki wspomagają rozwój jego mózgu i narządu wzroku.
Korzyści zdrowotne dla Twojego dziecka
Pokarm kobiecy ma w swoim składzie przeciwciała chroniące dziecko przed infekcjami, jakie młoda mama przechodziła w przeszłości. Dodatkowo jej organizm nieustannie wytwarza nowe przeciwciała, które wraz z krwiobiegiem trafiają do mleka. To dlatego maleństwo jest bezpieczne już od pierwszych tygodni życia.
Niemowlęta karmione piersią rzadziej się przeziębiają czy łapią grypę i są znacznie mniej narażone na rotawirusy niż te odżywiane mieszankami modyfikowanymi. Pokarm kobiecy ma tak dobrany skład, że dostarcza dziecku wszystkiego, czego mu potrzeba. Substancje odżywcze zawarte w mleku matki są łatwo przyswajalne. U maluchów żywionych metodą naturalną jest mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia tzw. chorób cywilizacyjnych, np. astmy czy alergii.
Dla noworodka kontakt „skóra do skóry” podczas karmienia piersią jest najbliższy jego doświadczeniu z życia płodowego. Pomaga mu więc w przystosowaniu się do bycia poza organizmem matki. Noworodek słyszy bicie serca mamy i rozpoznaje jej głos. W czasie karmienia maluchy czują się bezpiecznie i komfortowo. U takich dzieci rzadziej występują:
Siara pomaga noworodkowi w wydzielaniu smółki i przygotowuje malutki żołądek oraz jelita do obrony przed bakteriami i wirusami.
Długofalowe korzyści
Jeśli zaś chodzi o korzyści w późniejszym wieku, to dzieci karmione mlekiem matki rzadziej zapadają na choroby serca, cukrzycę i nadciśnienie tętnicze. Dużo zyskują też wcześniaki – nabierają odporności na infekcje.
Naukowcy dowodzą, że dzieci, które były karmione wyłącznie piersią, przynajmniej przez pierwszych 6 miesięcy życia, wykazują tendencję do wyższego IQ w porównaniu do tych nieodżywianych mlekiem matki. Wszystko dzięki obecnym w mleku kwasom tłuszczowym, pozytywnie wpływającym na rozwój mózgu. Takie osoby ponadto:
-
lepiej radzą sobie ze stresem – wpływa na to oksytocyna, która pomaga budować pozytywne relacje, wspomaga też maluchy w późniejszym okresie,
-
mają lepszy wzrok i prostszy zgryz,
-
są w mniejszym stopniu zagrożone otyłością i cukrzycą.
Dlaczego karmienie piersią jest dobre także dla matki?
Ponieważ zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi oraz jajników, a także:
-
pomaga w regulacji metabolizmu,
-
sprzyja wzrostowi poziomu wapnia – to z kolei obniża ryzyko późniejszego wystąpienia osteoporozy i złamań kości,
-
skutkuje efektywną produkcją insuliny – co minimalizuje prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy,
-
pomaga powrócić macicy do jej rozmiaru sprzed ciąży.
Karmienie piersią powoduje też szybsze spalanie kalorii, dzięki czemu szybciej zrzucisz zbędne kilogramy, których przybyło Ci podczas ciąży.
Pokarm kobiecy to coś więcej niż tylko produkt odżywczy i zaspokojenie głodu niemowlaka. Relacja między matką a jej maleństwem jest wyjątkowa, osobista i jedyna w swoim rodzaju – wymaga bliskiego kontaktu. Podczas karmienia między Tobą i Twoim dzieckiem tworzy się silna więź – maluch czuje się bezpieczny i kochany. Także dla Ciebie jako matki będą to niezapomniane chwile.
Podaruj dziecku zdrowie od pierwszych dni życia!
Nie obawiaj się, jeśli będziesz miała mało pokarmu. Im częściej będziesz przystawiać dziecko do piersi, tym szybciej pobudzisz gruczoły mlekowe do zwiększonej produkcji mleka. Cały proces na początku może trwać kilka godzin, ale nie ma nic przyjemniejszego niż maluszek wtulony w ramiona mamy. Czasem zdarza się, że kobiecie brakuje własnego pokarmu, ale wówczas warto spróbować pobudzić laktację. Pamiętaj, że matczyny pokarm najlepiej wzmacnia układ odpornościowy niemowlęcia. Na lek24.pl znajdziesz akcesoria do karmienia, a także mleko następne, które możesz podawać, gdy przestaniesz karmić piersią. Zapraszamy na zakupy!