Maślan sodu to pochodna kwasu masłowego, która wspiera prawidłowe działanie układu trawiennego. Suplementacja maślanem sodu zazwyczaj zalecana jest w przypadku niektórych chorób, niemniej jednak maślan sodu można również stosować w celu zadbania o zdrowie naszej mikrobioty jelitowej. Jakie działanie ma maślan sodu? Jak go suplementować?
Maślan sodu - działanie i właściwości
Maślan sodu to sól sodowa kwasu masłowego, zaliczana do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Jest on naturalnie wytwarzany w jelitach w procesie fermentacji bakteryjnej niestrawionych składników pokarmowych. Kwas masłowy jest jednym z najważniejszych źródeł energii dla komórek nabłonkowych jelit, nazywanych kolonocytami.
Obecność kwasu masłowego w jelitach wpływa na utrzymanie ich integralności, wspiera regenerację błony śluzowej oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej. Najczęściej znajduje on zastosowanie jako suplement diety wspierający leczenie chorób układu pokarmowego, choć jest także przez wiele osób stosowany w ramach profilaktyki zdrowych jelit.
Jakie właściwości ma maślan sodu?
- wspiera funkcjonowanie i regenerację komórek jelitowych,
- ma działanie przeciwzapalne,
- wspiera barierę jelitową,
- poprawia perystaltykę jelit,
- utrzymuje odpowiednie pH w jelitach,
- regeneruję śluzówkę jelit,
- zmniejsza przepuszczalność ścian jelit,
- reguluje wrażliwość trzewną,
- przywraca prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Maślan sodu - na co pomaga?
Maślan sodu jest jednym z kluczowych składników wspierających zdrowie przewodu pokarmowego. W wielu chorobach układu pokarmowego obserwuje się obniżenie produkowanego kwasu masłowego, dlatego też suplementacja maślanu sodu wspomaga leczenie chorób oraz poprawia codzienne funkcjonowanie pacjentów.
Maślan sodu jest przede wszystkim zalecany we wspieraniu i leczeniu chorób, takich jak:
- zespół jelita drażliwego (IBS) oraz SIBO,
- choroby jelita grubego - wspomaga regenerację nabłonka jelitowego i zmniejsza stany zapalne,
- wrzodziejące zapalenia jelita grubego,
- choroba Leśniowskiego-Crohna,
- nieswoiste zapalenie jelit,
- zaburzenia mikroflory jelitowej - przywraca równowagę między korzystnymi a patogennymi bakteriami jelitowymi,
- zaburzenia przewodu pokarmowego, np. bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia,
- niedobory błonnika w diecie.
Zdrowe jelita odgrywają ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowanie układu nerwowego. Maślan sodu, który wspiera mikroflorę jelitową, może więc mieć istotny wpływ, na poprawę samopoczucia oraz nastroju. Wstępne doniesienia naukowe sugerują również, że maślan sodu może mieć zastosowanie w profilaktyce lub wspomaganiu leczenia m.in. depresji, choroby Parkinsona oraz choroby Alzheimera.
Ponadto badania naukowe pokazują, że maślan sodu może być stosowany w profilaktyce otyłości oraz cukrzycy typu 2. Mianowicie maślan sodu wspiera metabolizm lipidów, co przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej oraz poprawy profilu lipidowego.
Maślan sodu - jak długo stosować?
Suplementy diety z maślanem sodu powinny być przyjmowanie zgodnie z zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu produktu. Zalecana rekomendowana dzienna dawka wynosi od 150 do 300 mg. Najczęściej zaleca się spożywać 1 kapsułkę dwa razy dziennie razem z posiłkiem lub po posiłku.
Maślan sodu zaleca się suplementować przez co najmniej 3 miesiące. W sytuacji, gdy suplementacja maślanu ma wspierać leczenie konkretnych schorzeń, należy skonsultować stosowanie suplementu z lekarzem prowadzącym, który dobierze dawkę do indywidualnych potrzeb pacjenta.
Aktualne badania naukowe wskazują na to, że maślan sodu jest dobrze tolerowany nawet przy długotrwałym stosowaniu. Nie ma więc przeciwwskazań do tego, aby suplementacja maślanem była elementem codziennej diety w celach profilaktycznych.
Maślan sodu - przeciwwskazania
Maślan sodu jest powszechnie uznawany za bezpieczny i dobrze tolerowany suplement diety, jednak istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania. Przede wszystkim nie powinny go stosować osoby, które mają alergię na maślan sodu lub jakikolwiek inny składnik zawarty w suplemencie.
Brakuje również wystarczających dowodów naukowych potwierdzających bezpieczeństwo stosowania maślanu sodu w czasie ciąży oraz w trakcie karmienia piersią. W tych okresach suplementację należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem prowadzącym, aby upewnić się, że jest ona bezpieczna dla matki i dziecka.
Jeśli pacjent przyjmuje jakiekolwiek leki, np. na nadciśnienie lub inne schorzenia przewlekłe, także powinien skonsultować suplementację maślanem sodu z lekarzem. Może to pomóc w uniknięciu potencjalnych interakcji między suplementem a stosowanymi lekami, które mogłyby wpłynąć na ich skuteczność lub bezpieczeństwo stosowania.
Bibliografia
Peng, K., Dong, W., Luo, T., Tang, H., Zhu, W., Huang, Y., & Yang, X. (2023). Butyrate and obesity: Current research status and future prospect. Frontiers in endocrinology, 14, 1098881. https://doi.org/10.3389/fendo.2023.1098881
Amiri, P. i in. (2023). The effects of sodium butyrate supplementation on the expression levels of PGC-1α, PPARα, and UCP-1 genes, serum level of GLP-1, metabolic parameters, and anthropometric indices in obese individuals on weight loss diet: a study protocol for a triple-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial
Kotunia, A. i in. (2010). Butyric acid in gastrointestinal tract