Spirulina to potoczna nazwa kilku gatunków prostych, posiadających zdolność do fotosyntezy bakterii, należących do typu cyjanobakterii (łac. Cyanobacteria). Stosowane są one w suplementach diety ze względu na zawartość makro- i mikroskładników odżywczych. W preparacie Solgar Spirulina 750mg wykorzystywany jest gatunek Arthrospira platensis. 60-70% suchej masy spiruliny to białko, zawierające pełną paletę istotnych aminokwasów. Oprócz białka w spirulinie znajdziemy także lipidy (5-10% suchej masy), z których najważniejsze to kwas γ-linolenowy, linolowy i oleinowy. Ponadto obecne są w niej kwasy nukleinowe, witaminy (głównie B12), karotenoidy czy minerały (żelazo, wapń, fosfor).
Zastosowanie: suplementacja diety w składniki aktywne preparatu.
Zalecane spożycie: 4 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Składniki: spirulina (Arthrospira platensis), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza; koncentrat ryżowy (Oryza sativa), ekstrakt ryżowy – mieszanka (ekstrakt z otrębów ryżowych, łuski ryżowe, olej słonecznikowy), substancja przeciwzbrylająca: guma arabska.
4 kapsułki zawierają: spirulina (Arthrospira platensis) 3000mg.
Dodatkowe informacje:
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, drożdży, soi, sztucznych substancji przedłużających trwałość, barników, aromatów, cukrów, soli, skrobi, substancji słodzących.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Producent:
Solgar Polska sp. z o. o.
ul. Leszczyńskiego 40A
02-496 Warszawa