Lizyna to aminokwas egzogenny i należy go pozyskiwać z pożywienia, ponieważ organizm człowieka nie potrafi go produkować. Wchodzi ona w skład wielu białek, które budują i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Białka tworzone są w naszym organizmie z odpowiednich aminokwasów i z odpowiedniej ich sekwencji (kolejności). Ta specyfika powoduje ogromną różnorodność białek, ale również odpowiada za ich specjalizację. Białka uczestniczą w tworzeniu hormonów białkowych, budują komórki układu odpornościowego, biorą udział w reakcjach enzymatycznych, budują i odbudowują tkanki (np. tworzenie kolagenu). Organizm ma możliwość tworzenia wyspecjalizowanych białek z udziałem lizyny, jeżeli w diecie spożywamy pokarmy z jej zawartością. Warto, więc uwzględnić w diecie: sery, jaja, ryby, fasolę (limeńską), mleko, ziemniaki, czerwone mięso, produkty sojowe, drożdże, kurczaki, wołowinę i jagnięcinę.
Solgar oferuje naturalne aminokwasy pochodzenia roślinnego. Aminokwasy w preparacie Solgara występują w „postaci wolnej”, co oznacza, że są lekkostrawne, wchłaniają się bezpośrednio do krwiobiegu bez konieczności ich trawienia.
Zastosowanie: suplementacja diety w składniki aktywne preparatu.
Zalecane spożycie: 1 do dwóch 2 kapsułek dziennie, najlepiej między posiłkami popijając sokiem lub wodą lub według wskazań lekarza.
Składniki: L-Lizyna (w wolnej postaci, jako HCl), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.
1 kapsułka zawiera: L-Lizyna (w wolnej postaci, jako HCl) 500mg.
2 kapsułki zawierają: L-Lizyna (w wolnej postaci, jako HCl) 1000mg.
Dodatkowe informacje:
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, drożdży, soi, sztucznych substancji przedłużających trwałość, barników, aromatów, cukrów, soli, skrobi.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Producent:
Solgar Polska sp. z o. o.
ul. Leszczyńskiego 40A
02-496 Warszawa