Przygotowanie
Przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku należy dokładnie umyć ręce i wygotować butelkę ze smoczkiem poprzez zanurzenie jej we wrzącej wodzie na ok. dziesięć minut. Następnie zagotować świeżą wodę pitną i odstawić do przestudzenia. Do czystej butelki wlać odpowiednią ilość wody oraz dodać proszek, korzystając z plastikowej miarki dołączonej do opakowania Bebilon Profutura Cesar Biotik 2. Całość wymieszać ruchem obrotowym do całkowitego rozpuszczenia mieszanki. Na butelkę założyć wygotowany smoczek. Przed podaniem pokarmu dziecku zaleca się sprawdzenie jego temperatury poprzez wytrząśnięcie kilku kropel mleka na wewnętrzną stronę przegubu dłoni.
100 ml Bebilon Profutura Cesar Biotik 2: 90 ml wody + 3 płaskie miarki proszku
Podczas przyrządzania posiłku należy stosować następującą ilość preparatu Bebilon Profutura Cesar Biotik 2:
- wiek niemowlęcia 7 miesiąc i powyżej – 3 porcje na dobę, 210 ml wody + 7 nieubitych miarek proszku
Laktoza z mleka, odtłuszczone mleko w proszku, galaktooligosacharydy GOS z mleka (8,61%), wysokooleinowy olej słonecznikowy, odmineralizowana serwatka w proszku z mleka, olej kokosowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, koncentrat serwatki z mleka, białko mleka, fruktooligosacharydy (0,59%), wapń, olej rybi, potas, 2’-fukozylolaktoza 2’FL (0,19%), sód, magnez, olej z Mortierella alpina, chlorek choliny, emulgator (lecytyny z soi), witamina C, L-tryptofan, inozytol, tauryna, żelazo, Bifidobacterium breve M-16V, cynk, L-karnityna, kwas cytydyno-5’-monofosforowy, sól sodowa kwasu urydyno-5’-fosforowego, przeciwutleniacz (palmitynian askorbylu), kwas adenozyno-5’-fosforowy, sól sodowa kwasu inozyno-5’-fosforowego, kwas pantotenowy, niacyna, witamina E, sól sodowa kwasu guanozyno-5’-fosforowego, miedź, tiamina, witamina A, ryboflawina, witamina B6, jod, kwas foliowy, mangan, selen, witamina K, biotyna, witamina D, witamina B12.
100 ml produktu gotowego do spożycia zawiera:
- wartość energetyczna 285kJ/68 kcal,
- tłuszcz 3,5 g (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g; kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,7 g; kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,6 g (w tym: kwas linolowy (LA) 466 mg, kwas alfa-linolenowy (ALA) 55,9 mg, kwas arachidonowy (AA) 17 mg, kwas dokozaheksaenowy (DHA) 17 mg, kwas eikozapentaenowy (EPA) 3,7 mg)), węglowodany 7,6 g (w tym: cukry 7,4 g, laktoza 7,1 g), błonnik 0,6 g (w tym oligosacharydy: GOS (galaktooligosacharydy) 0,5 g, FOS (fruktooligosacharydy) 0,08 g, 2'FL (2'-fukozylaktoza) 0,03 g), białko 1,4 g;
- witaminy: witamina A 60 mcg, witamina D 1,49 mcg, witamina E 1,2 mg, witamina K 4,3 mcg, witamina C 10 mg, tiamina 0,06 mg, ryboflawina 0,15 mg, niacyna 0,44 mg, witamina B6 0,048 mg, kwas foliowy 8,3 mcg, witamina B12 0,13 mcg, biotyna 1,8 mcg, kwas pantotenowy 0,51 mg,
- składniki mineralne: sód 22,5 mg, potas 79 mg, chlorek 58 mg, wapń 57 mg, fosfor 40 mg, magnez 6,8 mg, żelazo 0,54 mg, cynk 0,50 mg, miedź 0,054 mg, mangan 0,004 mg, fluorek <0,006 mg, selen 2,6 mcg, jod 13 mcg,
- inne: cholina 24 mg, nukleotydy 2,4 mg, inozytol 6,5 mg, pozostałe oligosacharydy GOS 0,2 g.