Aloes to roślina wykorzystywana na wiele sposobów, zarówno do użytku zewnętrznego jak i wewnętrznie. Ostatnio coraz większą popularność zyskuje sok ze świeżych liści aloesu. I nie bez powodu - posiada on bowiem szereg cennych właściwości. Jak korzystać z dobrodziejstw soku z aloesu?
W tym wpisie przygotowaliśmy dla Ciebie informacje na temat:
- składników aktywnych aloesu - czemu zawdzięcza swoje działanie
- zastosowania soku z aloesu
- na co zwrócić uwagę przy zakupie soku z aloesu.
Bogactwo aloesu - czyli czemu zawdzięcza swoje działanie
Na świecie występuje około 400 gatunków aloesu, choć do najbardziej znanych należą aloes zwyczajny (Aloe barbadensis Mill, zwany też pod nazwą Aloe vera L.) oraz aloes drzewiasty (Aloe arborescens Mill). W lecznictwie zastosowanie znalazły trzy produkty pozyskiwane z aloesu: alona, żel aloesowy oraz sok ze świeżych liści. Dobroczynne właściwości przetworów z aloesu są znane od ponad 3000 lat, a w szczególności ich wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego (alona) i odpornościowego naszego organizmu (sok z aloesu).
Za działanie aloesu odpowiadają zawarte w jego grubych, mięsistych liściach cenne składniki odżywcze. Co prawda, około 96 % to woda, ale to w miąższu liści ukryte są substancje aktywne tj.: antrachinony: aloina A i B, kwas aloesowy, polisacharydy, kwasy organiczne, w tym kwas salicylowy, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, witamina A, E, C, sole mineralne: wapń cynk, fosfor, żelazo, potas, mangan, kwas foliowy, beta-karoten, polifenole.
Sok z aloesu i jego zdrowotne właściwości
Stosowanie soku z aloesu może przynieść dla naszego zdrowia szereg korzyści. W jakich przypadkach jest on szczególnie zalecany?
Na wzmocnienie odporności
Badania naukowe udowodniły, że dzięki obecności polisacharydów tj. glukomannanu i acemannanu wyciąg wodny ze świeżych liści aloesu drzewiastego zwiększa liczbę limfocytów T i B oraz przeciwciał krążących we krwi, a także pobudza aktywność fagocytarną układu odpornościowego. To dlatego stosowany jest tradycyjnie w infekcjach górnych dróg oddechowych o podłożu bakteryjnym i wirusowym, a także pomocniczo w nawracających zakażenia górnych dróg oddechowych i stanach obniżonej odporności.
Na opryszczkę wargową
Sok z aloesu hamuje namnażanie bakterii i grzybów, działa przeciwwirusowo i dzięki temu łagodzi objawy związane z wirusem opryszczki.
W łagodzeniu objawów wrzodów i stanów zapalnych przewodu pokarmowego
Reguluje pH żołądka, dlatego może być wykorzystywany w leczeniu objawów wrzodów i nieżytu żołądka oraz w łagodzeniu stanów zapalnych układu pokarmowego.
Stosowany zewnętrznie na rany
Stosowany zewnętrznie łagodzi ból i swędzenie oraz zmniejsza obrzęki w miejscu zranienia. Działa antyseptycznie i przeciwzapalnie oraz przyspiesza regenerację naskórka, dlatego warto go stosować w procesie gojenia ran.
Przeciwwskazania do stosowania
Sok z aloesu wykazuje wiele korzystnych dla naszego zdrowia działań, jednak z jego dobroczynnych właściwości nie mogą, niestety, korzystać wszyscy. Do osób, u których stosowanie soku z aloesu jest przeciwwskazane należą:
- cukrzycy - może on obniżać poziom cukru we krwi, dlatego chorzy na cukrzycę powinni skonsultować się ze swoim lekarzem przed rozpoczęciem jego stosowania
- osoby cierpiące na hemoroidy, choroby nerek i jelit
- kobiety w ciąży i karmiące - ze względu na ryzyko poronień oraz przenikania składników aktywnych do mleka matki
- dzieci - przed zastosowaniem należy skonsultować się z pediatrą.
Jak wybrać dobry sok z aloesu?
- przede wszystkim należy zwróć uwagę czy jest to na pewno sok bezpośrednio tłoczony (a nie odtworzony z koncentratu czy, co gorsza, napój, który z sokiem nie ma za wiele wspólnego)
- taki produkt powinien zawierać jak największą zawartość procentową soku z aloesu
- i jak najmniejszą ilość substancji dodatkowych (konserwantów, substancji słodzących, poprawiających smak i zapach)
- unikajmy soków, które zostały dodatkowo dosłodzone.
Warto wiedzieć!
Sok z aloesu przechowuj w temperaturze poniżej 25ºC, w ciemnym, suchym i niedostępnym dla małych dzieci miejscu.
Podsumowanie
Sok z aloesu jest bogatym źródłem witamin i minerałów, po który warto sięgać szczególnie w stanach obniżonej odporności i problemach z układem trawiennym. Pamiętajmy o tym, żeby przy zakupie postawić na produkt dobrej jakości, najlepiej bezpośrednio tłoczony, a nie ten odtwarzany z koncentratu - dzięki temu będziemy mieli pewność, że zachował on wszystkie swoje dobroczynne właściwości.
Jacek Rejdych, magister farmacji
Z wykształcenia magister farmacji, z zamiłowania entuzjasta zdrowego stylu życia, ruchu na świeżym powietrzu i sportu. W zimie morsuje, latem uwielbia eksplorować leśne ścieżki na jednośladzie. Od lat poszukujący i chłonący wiedzę o nowinkach ze świata nauki. Uwielbia podróże z plecakiem, miłośnik zwierząt.