Miód manuka to pochodzący z Nowej Zelandii naturalny produkt, który cieszy się coraz większą popularnością w naszej szerokości geograficznej. Nazywany jest “płynnym złotem”, ale czy słusznie? Czym wyróżnia się wśród innych miodów? Czy wart jest swojej ceny i czy warto mieć go w swojej domowej apteczce?
Z tego wpisu dowiesz się:
- czym jest miód manuka
- jak działa
- kiedy go stosować
- a kiedy jego stosowanie jest przeciwwskazane.
Miód manuka - czym jest “płynne złoto”
Ta wyjątkowa odmiana miodu pochodzi z Nowej Zelandii, gdzie uprawiane są krzewy manuki (Leptospermum scoparium), ale jego unikalne właściwości są doceniane na całym świecie. Charakteryzuje się specyficznym, intensywnym smakiem. Ma wszystkie cechy typowe dla innych miodów, ale na ich tle wyróżnia się niespotykaną w żadnym innym produkcie spożywczym, bardzo wysoką zawartością MGO (metyloglioksalu). Jest to substancja o silnym działaniu antyseptycznym i to jemu przypisuje się odpowiedzialność za całe mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości. Składnik ten jest wytwarzany samoistnie w procesie dojrzewania miodu manuka, a jego stężenie w produkcie końcowym decyduje o sile działania. Im większe stężenie MGO w miodzie, tym silniejsze działanie antyseptyczne on posiada.
W zwykłym miodzie, np. takim z polskich pasiek, zawartość MGO nie przekracza 10 mg na 1 kg miodu. Z kolei w miodzie manuka, to stężenie wynosi od 100 do 550 mg na 1 kg miodu. Różnica jest więc ogromna. Z kolei same miody manuka również mogą różnić się między sobą zawartością MGO, dlatego warto zwracać uwagę na informacje umieszczone na etykiecie. Zawartość MGO wpływa także na cenę produktu, która nie jest niska. Jednak czy większe stężenie metyloglioksalu przekłada się na większą skuteczność działania miodu manuka? Jak dotąd nie ma żadnych badań, które jednoznacznie potwierdziłyby jego wyższość nad innymi rodzajami miodu.
Warto wiedzieć!
Przy wyborze miodu manuka należy szczególnie uważać, gdyż wiele miodów manuka obecnych na rynku jest podrabiana.
Działanie miodu manuka
Miód manuka posiada silne właściwości antyseptyczne, dzięki czemu zapobiega rozwojowi wielu zakażeń. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo oraz przeciwzapalnie. Jego regularne stosowanie ogólnie wzmacnia organizm. Dodatkowo produkt ten usprawnia pracę układu pokarmowego i reguluje florę bakteryjną jelit.
Warto wiedzieć!
Im wyższe oznaczenie numeryczne MGO na etykiecie, tym wyższe stężenie metyloglioksalu w produkcie, a tym samym większe potencjalne korzyści zdrowotne z jego spożycia.
Kiedy sięgać po miód manuka?
Jest on szczególnie polecany osobom cierpiącym z powodu zaburzeń w obrębie układu pokarmowego. Łagodzi ból i pieczenie związane z refluksem żołądkowo-przełykowym, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, działa łagodząco. Może okazać się dobrym wyborem w przypadku pacjentów z wrzodami żołądka czy z zespołem nadwrażliwego jelita. Pomoże także uporać się z problemem z gazami. Dzięki silnemu działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwwirusowemu warto stosować go w przypadku infekcji przewodu pokarmowego, któremu towarzyszą biegunki. W dodatku sprawdzi się jako środek wspomagający leczenie infekcji gardła, anginy czy zapalenia zatok. Stosowany na skórę wspomaga walkę z trądzikiem oraz przyspiesza gojenie się ran.
Dla kogo miód manuka i jak go stosować?
Z dobrodziejstw tego wyjątkowego produktu mogą korzystać zarówno dorośli jak i dzieci. A jak często go stosować? Najlepsze efekty można zaobserwować spożywając 2-3 łyżeczki miodu dziennie na czczo, rano lub wieczorem, tuż przed zaśnięciem. Z kolei do stosowania zewnętrznego, na gojące się rany, w leczeniu trądziku czy egzemie należy nakładać go na leczone miejsca 2-3 razy dziennie.
Przeciwwskazania do stosowania
Miód manuka jest produktem pochodzenia pszczelego, dlatego osoby z alergią na produkty pszczele powinny rezygnować z jego stosowania. Należy również pamiętać, że charakteryzuje się on wysoką kalorycznością i ze szczególną ostrożnością powinny stosować go osoby chore na cukrzycę. Ponadto nie powinno się go podawać dzieciom do pierwszego roku życia.
Podsumowanie
Miód manuka posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, jednak badania naukowe nie potwierdzają jego wyższości nad innymi rodzajami miodu. Może zamiast inwestować w ten superfood warto zakupić dobrej jakości lokalny produkt z pobliskiej pasieki? Jeśli zdecydujesz się na zakup miodu manuka uważaj na oszustów, którzy sprzedają podrabiane produkty.
Bibliografia:
1. Adams C. J., Manley-Harris M., Molan P. C.: The origin of methylglyoxal in New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey. Carbohydrate Research. 2009, 344, 1050-1053.
2. Atrott J., Henle T.: Methylglyoxal in Manuka Honey – Correlation with Antibacterial Properties. Czech J. Food Sci., 2009, 27, 163-165.
3. Stephens J. M.,Schlothauer R. C., Bruce D., Morris B. D., Yang D., Fearnley L., Greenwood D. R., Loomes K. M: Phenolic compounds and methylglyoxal in some New Zealand manuka and kanuka honeys. Food Chemistry, 2008, 120, 78-86.
4. Alvarez-Suarez J. M, Gasparrini M., Forbes-Hernández T. Y., Luca Mazzoni L. Francesca Giampier F.: The Composition and Biological Activity of Honey: A Focus on Manuka Honey. Foods 2014, 3(3), 420-432.
Agata Wilczańska, doktor nauk farmaceutycznych
dr n. farm. Agata Wilczańska – z wykształcenia farmaceutka – doktor nauk farmaceutycznych, absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Prywatnie mama dwójki dzieci, promotorka ruchu, zdrowego odżywania oraz karmienia piersią. Miłośniczka pieszych wypraw i podróży z plecakiem. Zawód farmaceuty pragnie łączyć z profesjonalnym doradztwem, a wiedzą pomagać pacjentom.