Pyłek w miodzie jest łatwiejszy w stosowaniu niż pyłek suszony, ponieważ nie trzeba go moczyć w wodzie. Pyłek pszczeli zawiera proteiny (białka), węglowodany, lipidy, witaminy: A, B, E, P, kwas pantotenowy, biotynę, sole mineralne oraz substancje aktywne biologicznie.
Zastosowanie: pyłek można stosować jako dodatek do koktajli, jogurtów czy owsianek oraz do porannych naparów. Warto jeść przez 2-3 miesiące np. w sezonie jesiennym i wiosennym.
Sposób użycia: stosowanie należy rozpocząć od 1 łyżeczki pyłku, zwiększając do 1 łyżki stołowej dziennie. Pyłek w miodzie można również podawać dzieciom - maksymalnie 1 łyżeczkę dziennie.
Składniki: 60% nektarowego miodu wielokwiatowego, 40% niezmielonego pyłku pszczelego.
100g produktu zawiera:
- wartość energetyczna 1515kJ/358kcal,
- tłuszcz 4g (w tym: kwasy nasycone 1,2g), węglowodany 72g (w tym: cukry 60g), białko 8,2g, sól 0g.
Dodatkowe informacje:
Pyłek pszczeli może powodować reakcję alergiczną u osób uczulonych na pyłki kwiatów. Najlepiej na początek spróbować małej ilości i obserwować, czy nie występują objawy reakcji alergicznej (np. swędzenie uszu lub gardła).
Naturalny miód pszczeli ulega krystalizacji. Miód może krystalizować od kilku dni do roku w zależności od gatunku. Możesz przywrócić go do postaci płynnej podgrzewając go do 40 stopni Celsjusza, na co dzień jednak chroń go przed działaniem promieni słonecznych.
Masa netto: 1100g.
Producent:
Miodziarze Sp. z o.o.
Srebrna 12b
09-411 Biała