Baton Nutramil complex Diabetic jest produktem bogatym w białko, wysokoenergetycznym, wysokobłonnikowym. Stanowi kompozycje niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów. Może być stosowany jako uzupełnienie codziennej diety.
Zastosowanie: do postępowania dietetycznego u osób niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem związanym z chorobą, w szczególności dla pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią. Dla osób niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia w tym: w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko; u pacjentów z cukrzycą i zaburzeniami metabolizmu glukozy; w chorobie nowotworowej; w czasie prehabilitacji; w czasie rehabilitacji i rekonwalescencji.
Zalecane spożycie: zależnie od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz stosowanej diety a w szczególności zawartości w niej białka, błonnika i węglowodanów, 1-2 batony na dobę jako uzupełnienie diety, o ile lekarz nie zaleci inaczej. Produkt gotowy do spożycia. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin.
Składniki: 32% białka mleka, 17% polewa z mlecznej czekolady (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator – lecytyny (sojowe); naturalny aromat waniliowy), polidekstroza, fruktooligosacharydy, olej roślinny (rzepakowy), syrop glukozowy, L-leucyna, substancja utrzymującą wilgoć – glicerol; aromaty, ok. 1,5% malina liofilizowana, węglan wapnia, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (tłuszcz kakaowy 10-12%), cytrynian sodu, chlorek sodu, sole potasowe kwasu ortofosforowego, PureWay-C (kwas L-askorbinowy – witamina C, bioflawonoidy cytrusowe), tlenek magnezu, octan DL-alfa-tokoferylu – witamina E, glukonian cynku, emulgator – lecytyny (sojowe); nikotynamid – niacyna, glukonian manganu, cholekalcyferol – witamina D, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, selenian(IV) sodu, palmitynian retinylu – witamina A, chlorowodorek pirydoksyny – witamina B6, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy – tiamina, filochinon (fitomenadion) – witamina K, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, jodek potasu, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna. Wyprodukowano w zakładzie wykorzystującym składniki pochodzące z jaj, orzechów, orzeszków ziemnych (arachidowych), zbóż zawierających gluten, nasion sezamu.
60g (1 baton) zawiera:
- wartość energetyczna 969kJ/230kcal,
- tłuszcz 10,2g (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 3,2g), węglowodany 12,6g (w tym: cukry 8,4g), błonnik 9g, białko 17,4g, sól 0,25g,
- L-leucyna 3g
- witamina A (mcg RE) 164,4mcg, witamina D 5,2mcg, witamina K 15,6mcg, witamina C 42mg, tiamina 0,4mg, ryboflawina 0,52mg, witamina B6 0,52mg, niacyna (mg NE) 4,2mg, kwas foliowy 49,2mcg, kwas pantotenowy 1,6mg, biotyna 11,4mcg, witamina E (mg alfa-TE) 4,2mg, sód 99,6mg, chlorki 78,6mg, potas 186mg, wapń 328,8mg, fosfor 151,2mg, magnez 39,6mg, cynk 2,3mg, jod 23,4mcg, selen 7,8mcg, mangan 0,4mg, chrom 6mcg, molibden 31,2mcg.
Dodatkowe informacje:
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Produkt przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
Baton jest środkiem spożywczym niekompletnym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
Produkt może być przeznaczony dla dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Nie stosować w galaktozemii.
Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
Masa netto: 60g.
Producent:
Olimp Laboratories Sp. z o. o.
Pustynia 84F
39-200 Dębica.