Olej z pestek dyni otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Olej z pestek dyni charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT).
Zastosowanie: jako dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów.
Składniki: olej z pestek dyni tłoczony na zimno.
100ml oleju zawiera:
- wartość energetyczna 3395kJ/826kcal,
- tłuszcz 92g (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 18g; kwasy tłuszczowe jednonienasycone 32g; kwasy tłuszczowe wielonienasycone 42g), węglowodany 0g (w tym: cukry 0g), białko 0g, sól 0g,
- kwas linolowy (omega-6) 41g, kwas oleinowy (omega-9) 31g.
Dodatkowe informacje:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.
Może wytrącić się naturalny osad.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Pojemność netto: 250ml.
Producent:
Oleofarm Sp. z.o.o.,
ul. Mokronoska 8,
52-407 Wrocław.