Aparat ruchu (kości, stawy, więzadła, mięśnie) jest codziennie narażony na ogromne obciążenia. Chrząstkę stawową tworzy sieć włókien kolagenowych i innych substancji odpornych na obciążenia, do których dochodzi podczas ruchu. Starzenie się organizmu, siedząca praca, nadwaga, nadmierne obciążenie (sport, ciężka praca) dodatkowo negatywnie wpływają na stan stawów. Kompleks lipidowy z nowozelandzkich małży zielonych zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym różnorodne lipidy, kwasy tłuszczowe omega-3, kolagen, kwas hialuronowy, glukozaminę i chondroitynę, które odżywiają i budują tkankę chrzęstną. Kolagen, kwas hialuronowy, glukozamina i chondroityna to podstawowe składniki wchodzące w skład chrząstki stawowej i mazi stawowej. Uczestniczą w wytwarzaniu proteoglikanów, ważnych składników tkanki łącznej. Występują one w organizmie głównie w chrząstce stawowej, mazi stawowej, więzadłach i ścięgnach. Ich właściwości odpowiadają w dużej mierze za sprężystość i wytrzymałość chrząstki stawowej. Udoskonalona formuła zawiera 1000 mg glukozaminy w porcji dzienniej. Witamina C wspomaga wytwarzanie kolagenu, głównego składnika odpowiedzialnego za wytrzymałość chrząstki stawowej. Razem z witaminą E, selenem i cynkiem chronią tkanki organizmu przed działaniem wolnych rodników. Miedź i mangan przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania tkanek łącznych (w tym tkanki chrzęstnej) a witamina D i magnez pomagają w zachowaniu zdrowia aparatu mięśniowo-szkieletowego.
Zastosowanie: suplementacja diety w składniki aktywne preparatu.
Zalecane spożycie: stosować 2 kapsułki dziennie po posiłku; porcję można podzielić na 2 posiłki. Nie zaleca się stosowania na czczo. Dla uzyskania odpowiedniego efektu stosować co najmniej 2-3 miesiące.
Składniki: siarczan glukozaminy ze skorupiaków, żelatyna, tlenek magnezu (Mg), siarczan chondroityny, zielone małże nowozelandzkie (mięczaki) - liofilizat (DER 5:1), kolagen zhydrolizowany (z 10% HA), kwas L-askorbinowy (witamina C), octan DL-α-tokoferylu, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, substancja wypełniająca: dwutlenek krzemu, węglan cynku (Zn), glukonian manganu (Mn), barwnik: dwutlenek tytanu, cholekalcyferol (witamina D3), glukonian miedzi (Cu), selenian sodu (VI Se).
2 kapsułki zawierają: siarczan glukozaminy 1000mg, siarczan chondroityny 150mg, liofilizat z małży nowozelanckich 150mg odpowiednik 750mg małży, kolagen zhydrolizowany 100mg (w tym: 10% kwasu hialuronowego), witamina C 80mg (100%)*, witamina E 12mg (100%)*, witamina D 5mcg (100%)*, magnez 120mg (32%)*, cynk 5mg (50%)*, mangan 1mg (50%)*, miedź 300mcg (30%)*, selen 30mcg (55%)*.
*RWS - Referencyjna Wartość Spożycia.
Przeciwwskazania: nie zaleca się stosowania przy: nadwrażliwości na skorupiaki (krewetki) lub mięczaki (małże), w okresie ciąży lub karmienia piersią.
Dodatkowe informacje:
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Preparat może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę oraz z nietolerancją na gluten.
Producent:
Queisser Pharma,
Schleswiger Strasse 74,
24941 Flensburg,
Germany.