Len mielony produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanej odmiany lnu złocistego, bogatego w błonnik oraz substancje śluzowe, które powlekają przewód pokarmowy. Len mielony wpływa korzystnie na pracę żołądka i regularną pracę jelit; ułatwia trawienie; powoduje uczucie sytości i zmniejsza apetyt, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Zastosowanie: produkt do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do potraw.
Sposób użycia: do bezpośredniego spożycia na ciepło: 1 łyżeczkę lnu zalać 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka, mieszać energicznie około 1 minuty do uzyskania lekko zagęszczonej konsystencji, spożywać od razu po przestudzeniu. Do przyrządzania zup i sosów zamiast mąki: len rozrobić z niewielką ilością wody, sosu lub zupy, dodać do potrawy, zagotować.
Składniki: len mielony (Linum usitatissimum L.) 100%.
100 g produktu zawiera:
- wartość energetyczna 1463kJ/350kcal;
- tłuszcz 11g (w tym: kwasy tłuszczowe 1,5g); węglowodany 28g (w tym: cukru <0,5g); błonnik 10g; białko 34g; sól 0,7g.
Dodatkowe informacje:
Podwójnie odolejony, o obniżonej wartości energetycznej.
Łatwo przyswajalny, do natychmiastowego spożycia.
Wysoka zawartość błonnika.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Masa netto: 400g (2x200g)
Producent:
Herbapol-Lublin S.A.
Diamentowa 25
20-471 Lublin