Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach. Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6. Kwasami z rodziny omega-6 są: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarte w oleju z wiesiołka. Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Na oleju z wiesiołka nie należy tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Zastosowanie: olej z wiesiołka do bezpośredniego spożycia. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno.
Składniki: olej z nasion wiesiołka (Oenothera paradoxa) tłoczony na zimno.
100ml oleju zawiera:
- wartość energetyczna 3428kJ/834kcal ,
- tłuszcz 93g (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 7,2g; kwasy tłuszczowe jednonienasycone 6,8g; kwasy tłuszczowe wielonienasycone 79g), węglowodany 0g (w tym: cukry 0g), białko 0g, sól 0g,
- kwas linolowy (omega-6) 71g, kwas gamma-linolenowy (omega-6) 8g, kwas oleinowy (omega-9) 5,9g.
Dodatkowe informacje:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.
Może wytrącić się naturalny osad.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Pojemność netto: 250ml
Producent:
Oleofarm Sp. z o.o.,
ul. Mokronoska 8,
52-407 Wrocław.