Ostropest to jedno z lepiej przebadanych naukowo ziół. Z jego łupin pozyskiwana jest sylimaryna, której przypisywane jest działanie chroniące wątrobę przed działaniem związków toksycznych. Dodatkowo jest źródłem białka oraz błonnika pokarmowego.
Zastosowanie: mielony ostropest można dodawać do zup, potraw warzywnych, musli, produktów mlecznych (jogurtu, kefiru, twarogu), pieczywa i koktajli owocowych.
Sposób użycia: 1 łyżeczkę proszku zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem ok. 5-10min. Odstawić na 15 min. a następnie przecedzić. Zaparzony płyn wypić w trzech porcjach w ciągu doby. Zaleca się spożycie do 2 łyżeczek ostropestu plamistego dziennie.
Składniki: 100% mielone owoce ostropestu plamistego.
100g produktu zawiera:
- wartość energetyczna 1657kJ/402kcal,
- tłuszcz 34g (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 4,8g; kwasy tłuszczowe jednonienasycone 6,8g; kwasy tłuszczowe wielonienasycone 15g), węglowodany 1,5g (w tym: cukry 1,1g), błonnik 41g, białko 20g, sól 0,02g.
Dodatkowe informacje:
Przechowywać szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy i sezam.
Masa netto: 200g
Producent:
Intenson Europe Sp. z o. o.
Całowanie 94G
05 - 480 Karczew