Przygotowanie
Przed przystąpieniem do przygotowania, należy dokładnie umyć ręce, a także wyparzyć butelkę i smoczek (minimum 5 minut). Wodę do przygotowania należy zagotować i odczekać aż do momentu przestudzenia (ok. 40°C). Za pomocą miarki (płaskie, nieubite) dołączonej do opakowania należy odmierzyć odpowiednią ilość proszku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu umieszczoną przez producenta. Po dodaniu proszku do uprzednio przegotowanej wody wymieszaj całość poprzez wstrząśnięcie butelki. Przed podaniem dziecku, sprawdź na wewnętrznej stronie przegubu dłoni temperaturę płynu. Po spożyciu umyj butelkę.
Dzieci powyżej 2. roku życia: 2 porcje produktu po 180 ml na dobę (6 płaskich miarek na 1 porcję).
1 płaska miarka proszku Bebilon Profutura Duobiotik 4 stanowi 4,9 g produktu.
Laktoza z mleka, odtłuszczone mleko w proszku, maltodekstryna, galaktooligosacharydy GOS z mleka (12,2%), produkt serwatkowy (odmineralizowana serwatka, koncentrat serwatki) w proszku z mleka, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej kokosowy, bezwodny tłuszcz mleczny, wapń, wysokooleinowy olej słonecznikowy, fruktooligosacharydy FOS (0,84%), potas, olej rybi, magnez, 2'-fukozylolaktoza 2'FL (0,14%), sód, witamina C, chlorek choliny, emulgator (lecytyny z soi), żelazo, inozytol, przeciwutleniacz (palmitynian askorbylu), cynk, L-karnityna, kwas pantotenowy, witamina E, niacyna, ryboflawina, witamina A, witamina B6, tiamina, jod, kwas foliowy, witamina K, witamina D, biotyna, witamina B12.
100 ml gotowego do spożycia produktu (90 ml wody + 3 miarki proszku) zawiera:
- wartość energetyczna 265 kJ/ 63 kcal,
- tłuszcz 2,5 g (w tym: kwasy nasycone 0,77 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,0 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,66 g), węglowodany 8,4 g (w tym: cukry 6,7 g), błonnik 0,8 g, białko 1,3 g, sól 0,06 g,
- witaminy: witamina A 47 μg (12%)*, witamina D 3,0 μg (43%)*, witamina E 1,0 mg (20%)*, witamina K 4,9 μg (41%)*, witamina C 14 mg (31%)*, tiamina 0,04 mg (8%)*, ryboflawina 0,22 mg (31%)*, niacyna 0,24 mg, witamina B6 0,058 mg (8%), kwas foliowy 7,6 μg, witamina B12 0,39 μg (49%)*, biotyna 1,6 μg (16%)*, kwas pantotenowy 0,57 mg (19%)*,
- składniki mineralne: potas 146 mg (15%)*, chlorek 57 mg (11%)*, wapń 116 mg (21%)*, fosfor 93 mg (17%)*, magnez 9,7 mg (12%)*, żelazo 1,2 mg (15%)*, cynk 0,38 mg (8%)*, jod 19 μg (24%)*,
- inne: GOS/FOS (9:1)** 1,2 g, kwas α-linolenowy (ALA) 95,4 mg, 2'-fukozylolaktoza (2'FL) 0,02 g, 3'-galaktozylolaktoza (3'GL) 0,010 g.
*RWS - Referencyjna Wartość Spożycia.
**Galaktooligosacharydy/Fruktooligosacharydy.