Przygotowanie
Przed przystąpieniem do przygotowywania Bebiko Junior 5 NutriFlor Expert należy dokładnie umyć ręce oraz wyparzyć wszystkie przybory potrzebne do przyrządzenia posiłku. Zagotować wodę pitną i odstawić do wystudzenia do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza. Do wyparzonego kubka wlać odpowiednią ilość wody, a następnie dodać dokładną liczbę płaskich, nieubitych miarek proszku, przestrzegając wartości podanych w tabeli żywieniowej. Wymieszać całość, aż mieszanka ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Przed podaniem dziecku należy sprawdzić temperaturę pokarmu, najlepiej za pomocą wewnętrznej strony przegubu dłoni.
100 ml Bebiko Junior 5 NutriFlor Expert: 90 ml wody + 3 płaskie miarki proszku
Przygotowując Bebiko Junior 5 NutriFlor Expert, należy stosować następującą ilość preparatu:
- wiek dziecka: powyżej 2,5 roku – 2 porcje na dobę, 180 ml wody + 6 płaskich miarek proszku
Odtłuszczone mleko w proszku, laktoza z mleka, produkt serwatkowy w proszku z mleka (odmineralizowana serwatka, koncentrat białka serwatkowego), syrop galaktooligosacharydowy w proszku z mleka (10,9%), olej palmowy, maltodekstryna, olej słonecznikowy, olej rzepakowy, galaktooligosacharydy w proszku z mleka (3,92%), wapń, fruktooligosacharydy (1,08%), potas, magnez, aromat mleczny, witamina C, sód, emulgator (lecytyny z soi), żelazo, cynk, witamina E, witamina D, kwas pantotenowy, witamina B12, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy, witamina A, witamina K, biotyna, witamina B6, tiamina, jod.
100ml gotowego produktu zawiera:
- wartość energetyczna 210kJ/50kcal;
- tłuszcz 1,9g (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,4g); węglowodany 6,5g (w tym: cukry 5,8g); błonnik 0,9g; białko 1,3g; sól 0,05g;
- witaminy: witamina A 62mcg (16%)*; witamina D 2,9mcg (41%)*; witamina E 1mg (20%)*; witamina K 4,6mcg (38%)*, witamina C 15mg (33%)*; tiamina 0,04mg (8%)*, ryboflawina 0,23mg (33%)*; niacyna 0,2mg, witamina B6 0,06mg (9%)*, kwas foliowy 8,6mcg, witamina B12 0,4mcg (50%)*; biotyna 1,1mcg (11%)*, kwas pantotenowy 0,58mg (19%)*;
- składniki mineralne: potas 117mg (12%)*, chlorek 39mg (8%)*, wapń 120mg (22%)*; fosfor 93mg (17%)*; magnez 10mg (13%)*, żelazo 1,2mg (15%)*; cynk 0,9mg (18%)*; jod 20mcg (25%)*,
- inne: GOS/FOS (9:1) 1,2g, kwas alfa-linolenowy (ALA) 47mg.
*RWS - Referencyjna wartość spożycia