Przygotowanie
Przed rozpoczęciem przygotowywania pokarmu należy dokładnie umyć ręce, wyparzyć miarkę znajdującą się w opakowaniu oraz wygotować butelkę ze smoczkiem przez 10 minut (można użyć sterylizatora). Zagotuj wodę i pozostaw do ostudzenia do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza. Następnie wlej dokładną ilość wody do wyparzonej butelki i dodaj odmierzoną ilość pokarmu, zapoznając się z tabelą żywieniową umieszczoną przez producenta na etykiecie produktu. Zakręć szczelnie butelkę i potrząsaj do momentu, aż proszek ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Przed podaniem dziecku sprawdź temperaturę posiłku, wytrząsając kilka kropel na wewnętrzną stronę przegubu dłoni.
100 ml Bebiko 2R NutriFlor Expert z kleikiem ryżowym = 90 ml wody + 3 płaskie, nieubite miarki proszku
O ile lekarz nie zaleci inaczej, niemowlętom w wieku 7 miesięcy i starszym podawaj 3 porcje na dobę; ilość wody (ml) na 1 porcję: 210; liczba płaskich miareczek na 1 porcję: 7.
Laktoza z mleka, odtłuszczone mleko w proszku, galaktoologosacharydy z mleka (8,4%), skrobia, olej palmowy, odmineralizowana serwatka w proszku z mleka, olej kokosowy, kleik ryżowy (4,8 %), olej rzepakowy, wysokooleinowy olej słonecznikowy, koncentrat serwatki z mleka, olej słonecznikowy, białko serwatkowe z mleka, fruktooligosacharydy (0,58%), wapń, olej rybi, potas, sód, magnez, chlorek choliny, witamina C, emulgator: lecytyny (z soi), tauryna, inozytol, żelazo, L-tryptofan, L-karnityna, cynk, kwas cytydyno-5’-monofosforowy, sól sodowa kwasu urydyno-5’-fosforowego, kwas adenozyno-5’-fosforowy, sól sodowa kwasu inozyno-5’-fosforowego, niacyna, kwas pantotenowy, witamina E, sól sodowa kwasu guanozyno-5’-fosforowego, miedź, witamina A, ryboflawina, tiamina, witamina B6, jod, kwas foliowy, mangan, selen, witamina K, witamina D, biotyna, witamina B12.
100ml produktu gotowego zawiera:
- wartość energetyczna 285kJ/68kcal,
- tłuszcz 3,2g (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 1,4g, kwasy tłuszczowej jednonienasycone 1,2g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,5g (w tym: kwas linolowy 428mg, kwas alfa-linolenowy (ALA) 52,3mg, kwas arachidonowy (ARA) 1,2mg, kwas dokozaheksaenowy (DHA) 17mg, kwas eikozapentaenowy (EPA) 3,6mg)); węglowodany 8,1g (w tym: cukry 6,3g; laktoza 6g); błonnik 0,6g (w tym: GOS 0,48g, FOS 0,08g); białko 1,4g;
- witaminy: witamina A 60µg; witamina D 1,7µg; witamina E 0,86mg; witamina K 4,5µg; witamina C 8,8mg; tiamina 0,06mg; ryboflawina 0,14mg; niacyna 0,47mg; witamina B6 0,047mg; kwas foliowy 7,8µg; witamina B12 0,09µg; biotyna 1,8µg; kwas pantotenowy 0,48mg;
- składniki mineralne: sód 23mg; potas 75mg; chlorek 52mg; wapń 72mg; fosfor 51mg; magnez 7,3mg; żelazo 1mg; cynk 0,52mg; miedź 0,055mg; mangan 0,013mg; fluorek <0,0061mg; selen 3,1mcg; jod 13mcg;
- inne: tauryna 5,1mg; nukleotydy 2,4mg, pozostałe GOS 0,2g.