Koniec lata często wiąże się ze wzmożonymi infekcjami, które objawiają się uporczywym kaszlem, katarem i niekiedy gorączką. Dzięki odpowiednim działaniom możemy jednak wzmocnić swoją odporność jeszcze przed rozpoczęciem jesieni i uchronić się przed niechcianymi przeziębieniami. Jak wzmocnić odporność na jesień?
Jesienne infekcje - skąd się biorą?
Jesień to okres częstszych zachorowań nie tylko wśród dzieci, ale i dorosłych. Wiele osób uważa, że chorujemy dlatego, że robi się chłodniej, a my nie chronimy się odpowiednio przez wyziębieniem. W praktyce to nie niska temperatura powoduje przeziębienie, ale sprawcą są wirusy. Dlaczego więc zazwyczaj chorujemy w sezonie jesienno-zimowym, a nie latem?
Przede wszystkim jesienią i zimą częściej przebywamy w zamkniętych, ogrzewanych pomieszczeniach, gdzie powietrze jest suche. Gdy na zewnątrz robi się chłodniej, rezygnujemy również z wietrzenia pomieszczeń, co niestety sprzyja utrzymywaniu się wirusów w pomieszczeniu. W pomieszczeniach, w których znajduje się wiele osób, gromadzą się bakterie i wirusy, a tym samym, o wiele prościej jest nam zachorować.
Dotyczy to tak naprawdę wszystkich pomieszczeń, bowiem w okresie jesienno-zimowym częściej decydujemy się na podróż komunikacją zbiorową niż na spacer (tam również znajduje się skupisko bakterii i wirusów). Jesień to także okres powrotu do żłobków, przedszkoli i szkół, a jak wiadomo, w grupie dzieci, zwłaszcza najmłodszych o słabej odporności, o wiele prościej o złapanie infekcji.
W okresie jesienno-zimowym nasza dieta jest także znacznie mniej urozmaicona. Brakuje w niej witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Ponadto ze względu na praktycznie znikomą syntezę skórną witaminy D, wiele osób boryka się z jej brakami, co także nie sprzyja naszej odporności.
Jak wzmocnić odporność na jesień?
Okres jesienny to doskonały moment na to, aby szczególnie zadbać o swoją odporność. Jak wzmacniać odporność na jesień?
Suplementy na wzmocnienie odporności
W prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego ogromną rolę odgrywa przede wszystkim witamina D3. Witamina ta dostarczana jest do naszego organizmu głównie dzięki syntezie skórnej, na skutek ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Niestety w Polsce w okresie od września do kwietnia synteza skórna witaminy D jest praktycznie znikoma, dlatego to właśnie w tym czasie powinniśmy regularnie suplementować witaminę D, która chroni nasz organizm przed infekcjami.
W okresie jesiennym warto też suplementować:
-
tran - zawiera cenne kwasy EPA i DHA, która działają przeciwzapalnie i zwiększają odporność organizmu,
-
cynk - wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego,
-
witaminę C - silny antyoksydant, który wspiera aktywność limfocytów T i B, odpowiadających za walkę z infekcjami,
-
czarny bez - ma działanie antyoksydacyjne i wspierające układ odpornościowy,
-
colostrum - siara bydlęca, która zawiera ponad 250 biologicznie aktywnych substancji. Odpowiada za wzmocnienie układu odpornościowego już od najmłodszych lat,
-
ashwaghanda - działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i wzmacnia odporność,
-
żeń-szeń - aktywizuje limfocyty T i komórki NK. Wzmacnia odporność.
Zdrowa i zbilansowana dieta
W sezonie jesienno-zimowym niestety nie mamy dostępu do tak wielu owoców i warzyw jak wiosną i latem. W efekcie nasza dieta staje się uboga w cenne witaminy i minerały, które są niezbędne do właściwego działania układu immunologicznego. Nie możemy jednak zapominać, że sposób odżywiania ma ogromne znaczenie nie tylko dla naszej odporności, ale i samopoczucia.
Jesienią i zimą dieta powinna być bogata w owoce i warzywa, będące źródłem cennych witamin i minerałów. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć jabłek, cytrusów, brokułów, pomidorów, papryki, natki pietruszki, szpinaku, truskawek, czosnku czy cebuli. Warto też zamienić pszenne produkty na produkty pełnoziarniste, które mają znacznie więcej błonnika. Na wzmocnienie odporności doskonale działają również kiszonki oraz produkty fermentowane.
Do osłabienia odporności natomiast przyczyniają się produkty wysokoprzetworzone, bogate w cukry, sól czy fast-foody, których powinno być jak najmniej w naszej codziennej diecie.
Naturalne zioła i oleje na wzmocnienie odporności
O odporność możemy też dbać naturalnym sposobem, np. wprowadzając do naszego codziennego jadłospisu oleje czy soki. W niektórych przypadkach wystarczy zaledwie jeden napar lub 100 gramów soku, aby wzmocnić nasz układ immunologiczny,
Jakie produkty warto stosować na wzmocnienie odporności jesienią?
-
sok z dzikiej róży - 100 gramów soku z dzikiej róży zawiera nawet 3000 mg witaminy C, która działa antyoksydacyjne i wzmacnia odporność,
-
olej z wiesiołka - zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-6, witaminę C, cynk, selen, magnez,
-
pokrzywa - dostarcza witaminę C, która wzmacnia odporność,
-
aloes - stymuluje układ odpornościowy,
-
czystek - dzięki wysokiej zawartości polifenoli wspomaga odporność i działa antyoksydacyjne.
Sen a przeziębienie. Jak sen wpływa na układ odpornościowy?
Odpowiednia ilość i jakość snu jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Podczas snu organizm regeneruje się, odpoczywa i relaksuje. Sen sprzyja większej produkcji przeciwciał oraz białych krwinek, które są odpowiedzialne za zwalczanie patogenów. Sen pozwala nam również zregenerować organizm i wypocząć, co jest szczególnie istotne, gdy akurat jesteśmy przeziębieni lub przechodzimy infekcję wirusową.
Badania kliniczne potwierdzą, że niedobory snu mogą wpływać na podatność na infekcje, dlatego bardzo ważne jest zadbanie o odpowiednią ilości snu w ciągu dnia, która powinna wynosić od 7 do 9 godzin.